damir mikec
Strelci jedva otišli na finale Svetskog kupa
 
Nenad Petković, generalni sekretar SS Srbije saopštio je da je šestoro strelaca jedva otputovalo na finale Svetskog kupa u Minhenu (2- 6. septembar).
– Uz ogromne napore, uz usmeravanje sredstava namenjenih za plate zaposlenih, troškova rada saveza, struje i komunalija uspeli smo jedva da obezbedimo da strelci ipak učestvuju – kaže Petković.-  Organizator plaća kotizacije, spavanje, doručak i večeru za učesnike i jednog trenera, morali smo da obezbedimo novac za ručak i iznajmljivanje kombija za prevoz i putarine. Molili smo  međunarodnu federaciju da primi još jednog trenera, koji ne ostaje do kraja već se vraća, prihvatili su  pa je otišao Goran Mikec, trener Damira Mikeca.  Drugi trener je Boban Marinković. O trošku klubova ili svom trošku otišli su i lični treneri Dragan Donević, Goran Maksimović i Jelena Arunović.
Petković ističe da je situacija sa novcem kritična i to u godini kada su postignuti istorijski uspesi od kojih je onaj najveći da srpsko streljaštvo ima devetoro strelca za Rio, najviše do sada!
– Molili smo Ministarstvo omladine i sporta  za dodatnu pomoć jer smo za ovu godinu dobili 23 procenata manje novca i to nas je i dovelo u ovakvu katastrofalnu situaciju. Za odlazak u oktobru na finale Lige mladih Evrope u Švedsku za šestoro strelaca i dva trenera potrebno nam je 1,2 miliona dinara a sada nemo ni paru i ako nam se ne pomogne odkazaćemo učešće.  Već krajem ove i početkom iduće godine počinju takmičenja koja  su deo priprema za OI u Riju, čeka nas i Prvenstvo Evrope u februaru u Đeru a znamo kada počinju da pristižu budžetska sredstva pa razmišljamo da prodamo i neke nekretnine u vlasništvu saveza  da bismo preživeli. Ali, je i to kao gašenje velikog požara kofom vode.
Savez je suočen sa diplomatskim bitkama, koje su, sudeći po nekim poslednjim događajima, unapred izgubljene. Petković ističe:
– Na sastanku Adminstrativnog saveta Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) 9. septembra, odlučivaće se o prijemu Kosova. Streljački savez Srbije uputio je pismo u kome zahteva da se ta tačka skine sa dnevnog reda, jer po popisima ISF iz jedne zemlje, a Kosovo je po rezoluciji 1244 još uvek deo Srbije, ne mogu dva saveza da budu članovi ISSF. Znamo, međutim, kako se završio prijem u evropsku konfederaciju ovog leta u Mariboru, samo su  Slovačka i Srbija glasale protiv, čak su za prijem bile i zemlje koje nisu priznale Kosovo.
U Minhenu će gađati šestoro srpskih strelaca – Damir Mikec (MK pištolj), Zorana Arunović i Bobana Veličković (vazdušni pištolj), Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Milutin Stefanović (svi vazdušna puška). U dve discipline, vazdušnim pištoljem i vazdušnom puškom za žene Srbija ima po dve predstavnice što je maksimum.
Prvi na vatrenu liniju izlazi u četvrtak 3. septembra Damir Mikec koji se u finale plasirao kao najbolji po broju bodova (15) dobijenih za pobedu MK pištoljem na Svetskom kupu u Fort Beningu. Gađaće peti  put na finalnom turniru Svetskog kupa. U Gabali 2014. bio je peti MK pištoljem. U Bangkoku 2012. zauzeo je takođe peto mesto MK pištoljem,  u Vuksiju 2009. osvojio je  deveto mesto MK pištoljem, a u Minhenu 2010. bio je deseti vazdušnim pištoljem.
Ostali srpski predstavnici gađaće u subotu – vazdušni pištolj za žene i vazdušna puška za žene i muškarce. Osvajači medalja u svakoj disciplini u nedelju će gađati u reviji „Trofej šampiona SIUS“  vazdušnim oružjem gde je prva nagrada 5.000 evra. Lane je u Gabali Arsovićeva bila treća.
U finale Svetskog kupa učestvuju u svakoj disciplini po pozivu svetski šampion iz 2014. i branilac titule kao i osam najboljih na osnovu bodova dobijenih za plasman (15 za prvo, deset za drugo, osam za treće mesto…) i rezultat (15 bodova za rezultat bolji ili jednak svetskom rekordu, 14 za rezultat slabiji za krug, 13 za rezultat slabiji za dva kruga…) na jednom od četiri Svetska kupa ove godine.
Dosadašnji plasmani u finalu Svetskog kupa
Zorana Arunović šesti put gađa u finalu Svetskog kupa. Prošle godine u Gabali zauzela  je osmo mesto vazdušnim pištoljem. U Minhenu 2013. osvojila dva srebra i dva mala kristalna globusa i jedna je od retkih svetskih strelaca koji je u finalu Svetskog kupa bila na postolju sa oba oružja. U Vroclavu 2011. bila je četvrta vazdušnim pištoljem, u Bangoku 2012. peta vazdušnim pištoljem, u Minhenu 2010. šesta vazdušnim i 12. MK pištoljem. Plasirala se osvajanjem zlata vazdušnim pištoljem na poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu u Gabali.
Andrea Arsović gađa šesti put u finalu Svetskog kupa. Lane je u Gabali  vazdušnom puškom osvojila dugi put za redom “srebrni” kristalni globus, posle Minhena 2013. kada je bila druga MK puškom trostav.  Šesta mesta vazdušnom puškom ima iz Minhena 2013, Bangkoka 2012. i Minhena 2010. Plasirala se ove godine osvajanjem zlata vazdušnom puškom u Fort Beningu.
Damir Mikec gađaće peti put na finalnom turniru Svetskog kupa. U Gabali 2014. bio je peti MK pištoljem. U Bangkoku 2012. osvojio je peto mesto MK pištoljem, u Vuksiju 2009. zauzeo je deveto mesto MK pištoljem, a u Minhenu 2010. bio je deseti vazdušnim pištoljem. Došao je u finale ove godine kao pobednik Svetskog kupa u Fort Beningu (MK pištolj).
Ivani Maksimović ovo će biti četvrto finale Svetskog kupa. U 2014. u Gabali bila je sedma vazdušnom puškom. Iz Minhena 2013. ima mali kristalni globus i srebrnu medalju vazdušnom puškom. U Bangkoku 2012. bila je peta MK puškom trostav. Ove godine je došla do finala sa srebrnom medaljom vazdušnom puškom  na Svetskom kupu u Čangvonu.
Milutin Stefanović je drugi put u finalu Svetskog kupa. Prošle godine u Gabali zauzeo je deveto mesto vazdušnom puškom. Ove godine se kvalifikovao kao pobednik vazdušnom puškom u Fort Beningu.
Bobana Veličković debituje u finalu Svetskog kupa. Plasirala se osvajanjem srebrne medalje vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Minhenu ove godine.
Do sada 26 medalja iz finala Svetskog kupa
Strelci Srbije su u finalu Svetskog kupa osvojili do sada ukupno 26 medalja – 13 zlatnih i ujedno i velikih kristalnih globusa ISSF, 11 srebnih i dve bronzane.
Velike kristalne globuse imaju Jasna Šekarić (šest), Goran Maksimović (tri), Lidija Mihajlović, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić i Andrija Zlatić (po jedan).
Jasna Šekarić 10 (6 – 3 – 1)
Goran Maksimović 4 (3 – 1 – 0)
Lidija Mihajlović 3 (1 – 2 – 0)
Nemanja Mirosavljev 2 (1 – 0 – 1)
Stevan Pletikosić 1 (1 – 0 – 0)
Andrija Zlatić 1 (1 – 0 – 0)
Zorana Arunović 2 (0 – 2 – 0)
Andrea Arsović 2 (0 – 2 – 0)
Ivana Maksimović 1 (0 – 1 – 0)
Povezana vest:  Grgić pobedom počeo sezonu