damir mikec

Mikec sedmi u finalu Svetskog kupa

Srpski strelac Damir Mikec zauzeo je sedmo mesto u finalu Svetskog kupa u disciplini MK pištolj na olimpijskom strelištu u Minhenu sa 92,4 kruga. U trećoj seriji, prvoj sa po dva metka, kada počinje ispadanje bio je peti sa 75,6 krugova, ali je u četvrtoj seriji pogodio “devetku” i 7,8 krugova, pao je na sedmo mesto i eliminisan je.

Mikec je u finale ušao kao treći sa 560 krugova (po serijama 97, 94, 89, 95, 93, 92). Samo su trojica strelaca pogodila 560 i više krugova, uz Mikeca i  broj jedan na svetskoj rang listi Jongoh Jin (Koreja), koji je na kraju bio šesti, i Kinez Živei Vang obojica po 565 krugova. Finale je vredelo 548 krugova.

Povezana vest:  Nemanja Mirosavljev popravio državni rekrord uMK puškom trostav za sedam krugiva na Svetskom kupu u Fort Beningu!

Veliki kristalni globus ISSF za pobedu u finalu Svetskog kupa osvojio je  Boven Žang (Kina) sa 192,6 krugova, isred vijetnamskog strelca Ksuan Vinh Hoanga sa 189,3 kruga i Kineza Živei Vanga sa 173,6 krugova. Boven Žang je ove godine MK pištoljem osvojio dva zlata na Svetskim kupovima u Čangvonu i Minhenu. Sa Svetskog šampioinata u Granadi prošle godine ima bronzu u ovoj disciplini. Ima samo 20 godina.

Vijetnamc Hoang je došao u finale sa bronzama iz Čangvona i Fort Beninga.

Povezana vest:  Puškom treći, pištoljem četvrti u Smederevu

Živei (Kina) je po pozivu došao u Minhen jer je branio titulu iz finala Svetskog kupa prošle godine u Gabali. Ima i veliki kristalni globus ISSF MK pištoljem iz finala Svetskog kupa u Minhenu 2013. kada je osvojio i srebro vazdušnim pištoljem. U Londonu 2012. osvojio je olimpijsku bronzu MK pištoljem.

 Damir Mikec se kvalifikovao za učešće u finalu Svetskog kupa u Minhenu sa 15 poena za pobedu u Fort Beningu. Ovo mu je bilo peto učešće i treće finale – peta mesta: Gabala 2014. (MK pištolj), Bangkok 2012. (MK pištolj), sedmo mesto: Minhen 2013. (MK pištolj), deveto mesto: Vuksiju 2009. (MK pištolj) i desto mesto: Minhen 2010. (vazdušni pištolj).

Povezana vest:  Sastav Srbije za SK u Rio de Žaneiru: Ivana Maksimović Anđušić ponovo u reprezentaciji

Svi ostali srpski strelci gađaće u subotu 5. septembra: Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Milutin Stefanović vazdušnom puškom, Bobana Veličković i Jelena Arunović vazdušnom pištoljem.

U finalu Svetskog kupa učestvuju u svakoj disciplini po pozivu svetski šampion iz 2014. i branilac titule kao i osam najboljih na osnovu bodova dobijenih za plasman (15 za prvo, deset za drugo, osam za treće mesto…) i rezultat (15 bodova za rezultat bolji ili jednak svetskom rekordu, 14 za rezultat slabiji za krug, 13 za rezultat slabiji za dva kruga…) na jednom od četiri Svetska kupa ove godine.