nole finale

Đoković doveo u pitanje jednak nagradni fond u muškoj i ženskoj konkurenciji

Prvi teniser sveta Novak Đoković doveo je u pitanje jednak nagradni fond u muškoj i ženskoj konkurenciji i sugerisao da bi teniseri trebalo da dobiju veće nagrade, pošto na njihovim mečevima ima više gledalaca.
Đoković je sinoć osvojio petu titulu na Mastersu u Indijan Velsu, a treću uzastopnu, pobedom nad Kanađaninom Milošem Raonićem od 6:2, 6:0. On je tako osvojio 27. titulu na turnirima iz Masters serije i izjednačio se sa Rafaelom Nadalom na prvom mestu.
Đoković je posle meča branio upotrebu statistike u određivanju pravične raspodele nagrada na turnirima koji se igraju u obe konkurencije.
On je rekao da su se žene „borile za ono što zaslužuju i da su to i dobile“, ali da bi ATP morao „da se bori za više“.
-Statistka pokazuje da je na mečevima tenisera mnogo veći broj gledalaca. Mislim da je to jedan od razloga zbog čega bismo možda mogli da dobijemo veće nagrade. Dokle god da je tako, a postoje podaci, statistike i informacije oko toga ko privlači više pažnje, gledalaca, ko prodaje više ulaznica i takvih stvari, nagrade moraju biti pravilno raspoređene – rekao je Đoković, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).
Pre početka finalnog meča u ženskoj konurenciji izvršni direktor turnira u Indijan Velsu Rejmond Mur izjavio je da se „ženski tenis šlepa uz muški“.
-Da sam ja teniserka, svako veče bih klečao na kolenima i zahvaljivao bogu što su rođeni Rodžer Federer i Rafael Nadal, pošto su oni nosili tenis. Zaista jesu – rekao je tada Mur.
Mur se kasnije izvinio zbog izjave, a Đoković je rekao da ta izjava „nije politički korektna“.

Povezana vest:  DAVIS CUP, Argentina savladala Rusiju