modren family nagrada„Čista hemija“ i „Moderna porodica“ veliki pobednici Emija

I pored svih priča kako podržavaju „novajlije“ na televiziji, industrija je noćas odlučila da svoje najvažnije nagrade – Emije – dodeli veteranima glumcima i serijama „Breaking Bad“ (Čista hemija) i „Modern Family“.
AMCov „Breaking Bad“, priča o nastavniku Volteru Vajtu koji je postao diler narkotika, dobio je, drugu godinu zaredom, najvažniju nagradu, Emija za najbolju dramu a već četvrti put Brajan Krenston je otišao kući sa nagradom za najboljeg glumca.
Bilo je to, ocenjuju kritičaril, nostalgično glasanje za seriju koja je posle pete sezone završena ali koja ima ogromnu i odanu grupu obožavaoca.
„Hvala vam mnogo na divnom oproštaju od serije“, rekao je tvorac „Breaking Bad“-a Vins Džilijan koji je proslavio i Emije za najboljeg sporednog glumca i glumicu za Erona Pola i Anu Gan.
ABCova „Modern Family“ koja se bavi dinamikom jedne savremene porodice osvojila je petog uzastupnog Emija u kategoriji komedije.
Ceremonija dodele Emija, 66. po redu, imala je i tužan momenat kada su se okupljeni prisetili Robina Vilijamsa, talentovanog glumca i komičara koji se pre dve sedmice ubio.
Sa „knedlom u grlu“ i drhtavim glasom, glumac Bili Kristal prisetio se Vilijamsa koga je nazvao „najsjajnijom zvezdom u galaksiji komedije“ i zaključio: „Robin Vilijams – kakav koncept“.
Veče je, ipak, proteklo u smehu – Džulija Luis Drajfus strasno se izljubila sa Krenstonom a Melisa Makarti je brinula da li će joj pauk odneti automobil.
Na pitanje da prokomentariše poljubac, Krenston je duhovito odgovorio da nije putanje „zašto“ već „zašto da ne“.
Domaćin Emija peti put bio je komičar Set Mejers koji se našalio prokomentarisavši da „obične“ televizije sada imaju veliku konkurenciju u vidu Netfliksa, striming servisa koji je ponudio odlične serije poput političkog trilera „House of Cards“ i „Orange is the New Black“.
Ali obe godine, Akademija za televizijsku umetnost ljubav je poklonila tradicionalnim televizijama poput ABCa i CBSa, naročito u oblasti komedije.
ABCova „Modern Family“ ušla je u istoriju, zajedno sa NBCovim sitkomom „Frejzer“ po broju pobeda u kategoriji komedije.
Iako veliki servisi nisu imali takmičare u dramskim kategorijama, Džulijana Margulis dobija je Emija kao najbolja dramska glumica za ulogu u CBSovoj seriji „The Good Wife“.
„Mislim da je ovo zlatno doba televizije ali i doba za žene na televiziji“, rekla je ona.
Džim Parsons je osvojio četvrtog Emija za ulogu štrebera Šeldona u CBSovoj komediji „The Big Bang Theroy“ (Štreberi) dok je Luis-Drajfus osvojila trećeg Emija za ulogu potpredsednice Seline Mejer u političkoj satiri HBOa „Veep“.
Komičar Luis C.K. osvojio je drugog Emija za svoj šou „Louie“ a lažne vesti Stivena Kolberta „The Colbert Report“ dobile su Emija za najbolji varajeti program drugu godinu za redom.
Ministerija „Fargo“ rađena prema istoimenom filmu braće Koen dala je FXu prvog Emija za program ali su glumci iz serije ostali kratkih rukava, naročito Bili Bob Tornton.
TV film HBOa „The Normal Heart“ je za svoj opis prvih dana borbe protiv AIDSa nagrađen Emijem.
Kablovska televizija HBO osvojila je više Emija od bilo koje druge televizije sa 19 pobeda od 99 nominacija ali nije bila preterano uspešna u glavnim kategorijama, a njihova „Igra prestola“ (Game of Thrones) ponovo je izgubila u trci za Emija iako je bila favorit fanova.
Jedno od većih iznenađenja noći bila je serija „Sherlock: His Lasw Vow“ koja je osvojila sedam Emija američkom PBSu, više od bilo koje druge serije.
Prvi put za 40 godina, Emiji su preseljeni iz uobičajenog termina nedeljom uveče u septembru kako se ne bi „poklopili“ sa dodelom MTV video muzičkih nagrada i NBCovom „Sunday Night Football“.

Povezana vest:  Svetska premijera serije Besa na prestižnom tallinn Black Nights festivalu

PHOTO: David Livingston/Getty Images Entertainment