Dauntonska opatija 2Peta sezona serije Dauntonska opatija

Gotovo 8,4 miliona Britanaca gledalo je u nedelju uveče prvu epizodu pete sezone serije „Dauntonska opatija“ (Downton Abbey) o avanturama aristokratske porodice s početka 20. veka.
Peta sezona serije završiće se oko Božića sa specijalnom epizodom u kojoj će se nakratko pojaviti američki glumac Džordž Kluni.
Neke epizode snimljene se u dvorcu Elnvik, poznatom kao „škola“ čarobnjaka Harija Potera, filmova snimljenih prema dečijim romanima spisateljke Džoane Rouling.
Serija „Dauntonska opatija“ emituje se u stotinak zemalja širom sveta, od Australije do Rusije, a od prošle godine i u Kini.
„Dauntonska opatija“ je serija britanske produkcijske kuće Karnival Films (Carnival). Seriju je napisao Džulijan Felouz, a režirao Brajan Persival.
Prva epizoda, koju je gledalo 11 miliona ljudi, prikazana je u septembru 2010. godine.
Serija je osvojila televizijsku nagradu Emi u kategorijama najbolje mini-serije, najbolje režije mini-serije i najbolje ženske sporedneuloge.
Serija je 2011. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao serija s najvišim ocenama kritičara.

Povezana vest:  SURVIVOR VIP, Goca Tržan plače zbog pisma od kuće, Andrej obećao da će zaprositi devojku do večerašnje epizode (da li je to uradio?)