Bouns 2Bouns od 7. oktobra na prvom programu RTS-a

Na prvom programu RTS-a od 07. oktobra u terminu od 23.55 počinje prikazivanje forenzičke serije „Bouns“, koja ima drugačiji pristup ovom podžanru. Posle „Mesta zločina: Las Vegas“, gledaoci će biti u prilici da premijerno pogledaju četvrtu, petu, šestu i sedmu sezonu ove serije.
Reč je o američkom TV ostvarenju, u kome se prepliću forenzičke i policijske metode. Svaka epizoda bazirana je na jedom slučaju FBI koji se tiče nerazjašnjenih okolnosti u vezi sa ljudskim ostacima, u kome je specijalnom agentu Siliju Butu (Dejvid Boreanz) potrebna pomoć forenzičkog antropološkog tima doktorke Temperans „Bouns“ Brenan (Emili Dešanel).
Inače, serija čiji je idejni tvorac Hart Henson, slobodno je zasnovana na radu forenzičarke i patologa Kati Rajh, koja se ujedno potpisuje i kao producent serije. A protagonistkinja doktorka Temperans Brenan, nazvana je po glavnoj junakinji koja se pojavljuje u krimi romanima Rajhove.
Ono što posebno izdvaja ovo ostvarenje u u odnosu na već etablirane serijale ovog žanra je i znatna doza humora koju je autor Hart Henson, pored truda da što više razvije likove, utkao. Takođe, jedna od karakteristika serije je i hologramska metoda uz pomoć koje se prikazuju flešbekovi, ali i vizuelno rekonstruišu slučajevi.
Temperans Brenan je jedna od vodećih stručnjaka za forenzičku antropologiju. Ona radi na institutu „Džefersonijan“ i predvodi jedan od najboljih timova koji otkrivaja identiete žrtava.
Često se događa da su ostaci na osnovu kojih rekonstruišu zločin i utvrđuju činjenice suviše uništeni ili u fazi raspaspadanja, što im samo dodatno otežava posao. Tim doktorke Brenan često pomaže različitim vladinim organizacijama na utvrđivanju identiteta žrtve ili svedoka zločina.
Brenanova je poznata po tome što ima neobičan način da rekonstruiše događaje iz prošlosti i „pročita“ tragove onda kad ostalima to ne polazi za rukom.
U timu stručnjaka sa kojima ona sarađuje su i prizemna Anđela Montenegro (Mihaela Konlin), koja je stvorila jedinstven način za rekonstrukciju mesta zločina pomoću trodimenzionalne kompjuterske slike, briljantni Zak Edi (Erik Milegan), koji je zbog svoje ingenioznosti ponekad potpuno odsečen od stvarnosti, doktor Džek Hodžins, ekspert za insekte, spore i minerale, a konspiracijama se bavi iz hobija.
Van laboratorije najčešći partner Brenanovoj je specijalni agent Sili But koji radi u Odeljenju za istraživanje ubistava pri FBI. On je bivši snajperista koji ozbiljno pristupa slučajevima i više se oslanja na izjave svedoka i istraživački rad nego na fizičke dokaze.
Naime, Brenanova nije zagovornik nauke i ne veruje naučnicima kada je rešavanje zločina u pitanju. Upravo ovo je razlog zbog koga se But ne slaže najbolje sa pomalo arogantnom i često nepristupačnom doktorkom.

Povezana vest:  DVOR 2011, Ispali Vanesa i Ćemo – Vendi ulazi!