ridley scottRidli Skot adaptira „2001: Odiseja u svemiru“ u TV seriju
 
Britanski reditelj Ridli Skot, poznat po filmovima „Blejd Raner“, „Osmi putnik“ i „Gladijator“, odlučio je da snimi nastavak kultne naučnofantastične epopeje „2001: Odiseja u svemiru“.
Još 1984, Piter Hajms (Zvuk grmljavine, Poslednji dani) pokušao je da nastavi tamo gde je stao Stenli Kjubrik. Uprkos dobroj glumačkoj ekipi (Šajder, Miren, Litgou), njegov film „2010: Godina prvog susreta“ nije postigao značajniji uspeh.
Skot, međutim, namerava da snimi seriju koja će biti adaptacija poslednjeg toma trilogije Artura Klarka – „3001: Poslednja Odiseja“.
U njoj ponovo se susrećemo sa astronautom Frenkom Pulom, kog u filmu iz 1968. ubija kompjuter Hal 9000.
U Klarkovom romanu, Pulovo telo luta svemirom čitav milenijum da bi ga na kraju tim naučnika pronašao i vratio u život. Astronaut se upoznaje sa jednom potpuno drugačijom planetom na kojoj su ljudi sagradili četiri kule visoke 36 kilometara, nazvane Afrika, Azija, Amerika i Okeanija. Jedino nedostaje Evropa koju će Pul pokušati da pronađe.
Objavljen 1997, roman će zahvaljujući Ridliju Skotu oživeti na malim ekranima, na kanalu SyFy.
Nakon ove vesti, prošlogodišnje „Gravitacije“ Alfonsa Kuarona i najavljenog epa „Interstelar“ Kristofera Nolana, koji će kod nas imati premijeru u četvrtak, 6. novembra, više je nego jasno da su svemir i njegove tajne opet u modi, barem u Holivudu.
Povezana vest:  Takmičar koji je rasplako sve članove žirija Ja imam talenat, četvrtak 05.01. u 21.15h