DSC07295BK TELEVIZIJA OBELEŽILA 20 GODINA OD OSNIVANJA
 
U vili „Jelena“ sinoć je obeleženo dvadeset godina od osnivanja i početka emitovanja programa BK televizije. Više od 500 kolega, bivših radnika ove nekada veoma popularne televizije, okupilo se kako bi evociralo uspomene na zajedničko stvaranje programa, koji i danas mnogi smatraju „simbolom dobre televizije“.
„BK televizija bila je deo misije BK grupe, da pomogne u stvaranju uslova da građani Srbije žive bolje, ispunjenije i slobodnije, da očuvaju svoju tradiciju ali i da budu otvoreni i privrženi dostignućima modernog sveta i saradnji među narodima.
Program, koji je gledalište vodio kroz Srbiju sadašnjosti, ali je podsećao i na Srbiju prošlosti, sa nadom za velike planove u budućnosti, obeležio je BK televiziju prepoznatljivim sloganom “ televizija otvorenih očiju“ za sva vremena, istakli su voditelji programa obeležavanja i bivša tv lica, Aljoša Milenković i Dragana Savatić.
Oni su podsetili na program BKTV, koji je od nastanka bio jedinstven.
„Sažete i akuelne informativne emisije smenjivale su emisije iz oblasti političkog života, dnevnih gradskih događanja, nauke, kulture, obrazovanja, medicine, istorije. Pamte se emisije: Telefakt, Naslovi, BK parlament, JAPI, Portret, BK profil, Aksiom, Nije srpski ćutati, Dok anđeli spavaju, Mala srpska čitanka, Tet a tet, Lopta, Arsenal, Biseri, U trendu, Upakovana nostalgija, Fan fleš, Ukrštene reči, Gea, Kaži a, Globus-autobus, Ko se igra taj se voli, Pikado, Milioner, Far…“, naveli su voditelji.
Prisutnima se obratila i jedan od osnivača BK televizije Milanka Karić, zahvalivši prisutnima koji su se okupili u velikom broju.
„Drago mi je što je sve ovako veselo, iako se u ovom trenuku prepliću i lepe i tužne emocije. Ovo okupljanje predstavlja jedno divno sećanje na televiziju koju smo svi voleli i na koju smo bili ponosni. Bogoljub Karić je kao osnivač BKTV želeo da Srbija dobije televizijski program koji će se razlikovati od ostalih, svestan poteškoća sa kojima će se suočiti i neophodnim ulaganjima. Njegova vizija je bila da televiziju proširi na ceo region i od njega stvori srpski Si- En- En. Nažalost, tu svoju ideju nije uspeo da realizuje, jer u Srbiji oni koji prednjače, uglavnom prvi i stradaju“, rekla je Milanka Karić.
Glavni i odgovorni urednik u vreme gašenja BK televizije bio je Milomir Marić.
„Imao sam sreću i nesreću da budem glavni urednik i u najbolja i u najgora vremena. Kako vreme prolazi BK televizija je sve bolja, zato što ove druge televizije koje su nastale na ruševinama BK se takmiče za gledanost u stepenu primitivizma. Mi smo poslednji dokazali da kulturna, moderna televizija može da bude gledana, pa smo na vrhuncu bili gledaniji i od RTS-a“, rekao je Marić i podsetio da je velike TV formate prva prikazivala upravo televizija BK.
BK televizija je prvi TV signal pustila 5. decembra 1994. godine, a prvi Telefakt, kao centralna informativna emisija, emitovan je 8. aprila 1995. Voditeljka prvog Telefakta bila je Irena Popović.
„To je bila jedinstvena televizija. Takav spoj znanja, mladosti i entuzijazma mislim da se nigde više neće ponoviti. Ja sam se na BKTV osećala kao u svojoj porodici. Svaki trenutak pamtim, jer sam tamo bila od početka do kraja. BKTV će mi ostati u najlepšem sećanju i nadam se da će se ponoviti“, rekla je Popović.
Vanja Bulić, bio je autor i voditelj jedne od najdugovečnijih emisija na BK televiziji sa oko 600 emitovanih „Bisera“.
„Gledajući vas zajedno ovde večeras zaista sam svestan da smo bili jedan veliki televizijski talas koji se razlio po ostalim televizijama. Dakle, BK televizija i dalje živi kroz njene autore i novinare, te se nadam da će i to malo jezgro učiniti da neke druge televizije postanu bolje i gledanije“, poručio je Bulić svojim kolegama.
„Sledeći moderan način informisanja i renome koji je stvorila BK televizija danas postojimo na internetu, u formi veb sajta BKTV News, na čijem se portalu svakodnevno emituju vesti „Telefakt“, izjavila je urednik portala Dragana Savatić.
Od poznatih TV lica koja su nekada bila zaposlena na BK, na svečanosti su viđeni Zoran Baranac, Anja Dmitrović (Ranković), Zvezdana Jovanović, Slavko Beleslin, Miloš Milovanović, Maja Nikolić (Japundža), Slaviša Veselinović, Boban Spasojević, Tatjana Ferendino, Bojana Odavić, Marina Rajević Savić, Olivera Kovačević, Bojana Lekić, Vladimir Mijaljević, Biljana Popović Ivković, Smiljan Banjac, Nebojša Radović, Danijela Jankov, Branko Veselinović, Adriana Čortan, Slobodan Orlić, Milan Bošković, Smiljan Banjac, Žaklina Tatalović, Nataša Jeremić, Milan Miličić…
Obeležavanju jubileja BK televizije prisustvovali su i Milovan Drecun, Dušan Savić, Petar Božović, Ekstra Nena, Jelena Bačić Alimpić, Ašok Murti, Iva Štrljić, Cile Marinković, Vesna da Vinča i brojni predstavnici javnog života Srbije.
Povezana vest:  Svetski eksperti upozoravaju na trend istrebljenja životinjskih vrsta u strahu od korona virusa