Fargo02TV Serija Fargo, dvostuki dobitnik Zlatnog globusa, uvodi nas u svet čudesnih zapleta

Serija koja je u Americi već zaokupila milione gledalaca zasnovana je na istoimenom, Oskarom nagrađenom filmu braće Koen. Iako nije reč o rimejku kultnog krimi filma Džoela i Itana Koena, serija ima njegov kod, a prepoznatljivi elementi iz filma iskorišćeni su na nov i originalan način.
U prvoj sezoni, koja se sastoji od 10 epizoda, glavni junaci su Lester Najgard (Martin Friman), prodavac životnog osiguranja u lošem braku koga ceo život neko ćuška, i Lorn Malvo (Bili Bob Tornton), opasni putnik namernik, psihopata i ubica. Slučajni susret Lestera i Lorna pokrenuće niz tragičnih događaja i uneti novu realnost punu zla.
Radnja se odvija u Minesoti, obavijenoj snegom i mećavom u kojoj je i jedan auto na usamljenom putu. Pred vozača Lorna Malva iskače jelen i u sudaru sa njim auto izleće sa puta. Iz gepeka iskače čovek i beži. U gradiću Bemiđi Lester Najgard, prodavac osiguranja u četrdesetima, raspravlja se u podrumu kuće sa svojom ženom oko veš mašine. Žena ga kritikuje kako im se sve u kući raspada i on odlazi na posao. U gradu se susreće sa Semom, sa kojim je išao u školu i koji ga je uvek maltretirao. To se dešava i ovaj put jer Sem, u društvu svoja dva sina, zeza Lestera i cimne ga tako da Lester udari nosom od izlog. U bolnici Lester susreće Lorna Malva. Započinju bezazlen razgovor koji će doneti brutalnu katastrofu malom gradiću Bemiđi.
»Ja sam misteriozni stranac koji dolazi u grad. Niko ne zna zašto sam došao i šta ću uraditi. Posebno interesantno mi je bilo što je Malvo prvi lik kog glumim, a koji uopšte nema savest. Malvo je neko ko je potpunio skoncentrisan na ono što radi i učiniće sve da postigne svoj cilj. I ne radi to zbog novca, on je pre svega uveren je da su svi oni ništarije i iskoristiće svaku priliku da okrene jednog protiv drugoga. Njega ne zanimaju pitanja morala i etike i ima uvrnut smisao za humor. Jednostavno se poigrava ljudima i njhovim životima iz rekreacije« komentariše svoj lik Bili Bob Tornton.
»Lester je neko kome se život desio. On nema kontrolu ni nad čim i žudi za ljubavlju i poštovanjem. Kad slučajno sretne Malva, ostaje opčinjen njegovom harizmom. Malvo će mu pokazati drugi pogled na svet u kojem Lester ne mora da bude žrtva. On će postati njegova mračna fascinacija iako Lester zna da je Malvo loš momak. On je sposoban za obmanu i manipulacije koje mu nikada ne biste pripisali, kada ga vidite u prvoj epizodi. Volim neočekivano, a smatram da ova serija ima upravo takav efekat na publiku« kaže Martin Friman.
Njihova sušta suprotnost je mlada policajka Molly Solverson (malo poznata Allison Tolman dobila je ulogu iako su za nju konkurisale i glumice s renomeom) koja je sticajem okolnosti preuzela istragu o seriji ubistava, iako smatra da za to još nije spremna. Međutim, pokazaće se da dovoljno je dobra u svom poslu da ne nastrada. Većina likova koje upoznajemo u prvoj epizodi verna su refleksija stvarnog života, što ovaj serijal čini još zanimljivijim.
Izvršni producent Noa Holi potrudio se da okupi ‘filmsku glumačku ekipu’, a ne ‘televizijsku’, što mu je i pošlo za rukom. Među sporednim glumcima našli su se Kejt Volš, Kolin Henks, Bob Odenkerk, Kit Karadin, Oliver Plat i Adam Goldberg. A tu su još Tom Musgrave, Joey King, Glenn Howerton i drugi. Rediteljski deo posla su preuzeli Skot Vinant, Adam Bernštajn i Randal Ajnhorn.
Iako početak serije podseća na film – snegom zvejani grad, smotani bezveznjak koji naručuje ubistvo, hrabra neugledna policajka sa neverovatnim talentom za posao koji obavlja, spretan spoj humora i zločina, scenarista i idejni tvorac serije, Noa Holi, dao je svoj pečat. Zamislio je seriju u kojoj će svaka sezona biti priča za sebe, a povezaće ih inspiracija (navodno) istinitim događajima koji su se odigrali u snegom zavejanim ruralnim predelima Minesote, i poznata horor priča po kojoj je 1996. godine snimljen istoimeni kultni film.
»Za mene Fargo predstavlja sklop suprotnosti, počevši od susreta jednog intelektualca i jednog neobrazovanog čoveka, način na koji Malvo čini da obrazovani Lester postane manje civilizovan. Bilo je jako interesantno koristiti Bilijev lik kao oružje kojim se manipuliše ljudima, dok je istovremeno on kao i mi (gledaoci) autsajder u toj sredini. Tu je i momenat koji su istakli braća Koen, da su često najljubaznija društva najviše sklona nasilju. Fargo za mene nije mesto, to je metafora, način razmišljanja i vrsta istinite krimi priče, koja seriju, iako je radnja različita, i dalje povezuje sa filmom« – ističe Noa Holi.

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Na iznenađenje svih, a i nje same, za gazdaricu je proglašena Eva