snl-logo40 godina američkog TV šoua „Subotom uveče uživo“

Mnogo pre interneta i popularnih satiričnih TV emisija, grupa komičara lansirala je 1975. program „Subotom uveče uživo“ (Saturday Night Live), koji će ne samo preobraziti američki humor već i postati jedan od najuspešnijih američkih humorističkih serijala svih vremena.
Proslavi 40-godišnjice legendarne skeč komedije, koja je sinoć upriličena u Njujorku, učestvovale su kako njene bivše tako i sadašnje zvezde, od Bila Marija do Džimija Falona.
Od mladih nada do veterana – Beti Vajt je 2010. u 88. godini postala najstarija voditeljka „SNL“, emisijom je prodefilovalo na stotine imena šoubiznisa.
Rođendanska epizoda započeta je istorijatom emisije koju su Džimi Falon i Džastin Timberlejk odrepovali, a veče se nastavilo nastupima brojih izvođača, među kojima Kanje Vest, Tejlor Svift, Pol Makartni, Sia, Pol Sajmon i Majli Sajrus.
„SNL je razbio sva pravila humora“, izjavio je Oskarovac Robert Deniro koji je zajedno sa Stivom Martinom, Denom Ekrojdom, Čevi Čejsom, Edijem Marfijem, Ejmi Peler i Adamom Sandlerom bio čest gost šoua.
Popularna serija, autorke Lorne Majkls, koja na parodičan način prikazuje aktuelne političke i kulturne događaje, jedan je od najdugovečnijih televizijskih programa u SAD.
Mnogi članovi glumačke ekipe i autori skečeva privukli su pažnju javnosti učešćem u ovoj emisiji i kasnije ostvarili uspeh na televiziji i filmu, kao glumci, reditelji i scenaristi.
Neki popularni skečevi prerasli su u igrane filmove, mada su samo dva takva filma – „Braća Bluz“ iz 1980. i „Vejnov svet“ iz 1992. postigli svetski uspeh.
Emisija „Subotom uveče uživo“ osvojila je brojna priznanja, uključujući 40 Emija.
Časopis „TV Gajd“ proglasio ju je jednom od 50 najboljih TV serija svih vremena, a 2007. našla se na listi 100 najboljih serija ikada časopisa „Tajm“.

Povezana vest:  NOVA UZBUDLJIVA DRAMA NA DISCOVERY KANALU O AMERIČKOJ ZLATNOJ GROZNICI - KLONDAJK