Tajne srednjovekovnog zamka 1PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY: Tajne srednjovekovnog zamka

Vratimo se u prošlost da naučimo kako se gradi srednjovekovni zamak sredom, od 4. marta do 1. aprila u 20:00 samo na kanalu VIASAT HISTORY
Trinaesti vek je bio zlatno doba gradnje zamkova, doba nadmetanja među vladarskim dinastijama i doba ratova, vreme kada je bilo potrebno graditi mnogo veće i moćnije odbrambene građevine. Većina ovih utvrđenja stoji uspravno i dan danas, ali su mnoge tajne njihove izgradnje zaboravljene vremenom. Kako su ovi zamkovi izgrađeni? Koje metode su korišćene tokom gradnje? I kako to da oni traju i danas
Danas zamkove gradimo još jedino u pesku, na plaži, tokom letnjeg odmora. Istoričarka, Rut Gudmen, i arheolozi Piter Džin i Tom Pinfold neće se zadovoljiti time. Oni započinju projekat izgradnje pravog pravcatog srednjovekovnog zamka, koristeći isključivo alate, tehnike i materijale iz 13. veka. Tu neće biti plastičnih kantica i lopatica na vidiku! Da bi izveli ovaj projekat, oni putuju u Burgundiju, u Francusku, u zamak Gudelon, gde će krenuti u izgradnju sa svojim uobičajenim žarom.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Ema ide kući

Gudelon predstavlja najveći arheološki eksperiment na svetu koji traje 25 godina, ideja je da se otkriju zaboravljene veštine i metode srednjovekovnih graditelja zamkova. Naš tim će iskusiti svakodnevni život nekadašnjih majstora, učeći kako su stari zanati i rano inženjerstvo stvarali ove moćne tvrđave; kako su ratovi određivali njihov oblik; šta se nalazilo unutar njihovih zidina; i kako je srednjovekovni svet bio mnogo više informisan, šarenolik i ingeniozan nego što danas zamišljamo.

Povezana vest:  Emisija "LOVAC NA ORUŽJE" na Discovery kanalu

Našoj ekipi uopšte nije stran život u različitim periodima istorije – već su živeli i radili na imanjima dizajniranim da repliciraju uslove života u edvardijanskom, viktorijanskom i ratnom dobu. Ali ipak , ovo će za njih predstavljati možda najveći izazov do sada.

Tajne srednjovekovnog zamka poklanja izuzetan i opčinjavajući prizor jednostavnosti nekadašnjeg života.
1.epizoda – sreda,04.03.2015. u 20:00h
2.epizoda – sreda,11.03.2015. u 20:00h
3. epizoda- sreda,18.03.2015. u 20:00h
4. epizoda- sreda,25.03.2015. u 20:00h
5. epizoda- sreda,01.04.015. u 20:00h

Povezana vest:  DVOR 2011, Lepa videla u šoljici od kafe krunu

Pogledajte video najavu OVDE!