bbc top gear logoBBC ne obnavlja ugovor s Klarksonom

Medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC) saopštila je danas da neće obnoviti ugovor s voditeljem popularne emisije „Top Gir“ Džeremijem Klarksonom, nakon što je fizički napao producenta Ojsina Timona kojeg je prethodno verbalno maltretirao više od 20 minuta.
„S velikim žaljenjem sam danas rekao Džeremiju Klarksonu da mu BBC neće obnoviti ugovor“, naveo je u saopštenju generalni direktor BBC-a Toni Hol.
Emisija o automobilizmu „Top gir“ koja se emituje u više od 200 zemalja, jedna je od najprofitabilnijih BBC-a, ali je njen voditelj, inače prijatelj s premijerom Dejvidom Kameronom, uvredio mnoge, među njima grupe za zaštitu životne sredine, dobrotvorne ustanove mentalnog zdravlja, bicikliste…
Klarkson (54) je već nekoliko puta bio upozoren, a prethodne godine dobio je opomenu zbog rasizma nakon što je koristio reč sa „n“ (nigger – crnčuga), dok je recitovao pesmicu „eeny, meeny, miny, mo…“ tokom snimanja programa.
Džeremi Klarkson i njegove kolege iz „Top gira“, bili su primorani da u oktobru prošle godine, zbog diplomatskog incidenta, napuste Argentinu pod policijskom pratnjom nakon što su njihova vozila kamenovali veterani Foklandskog rata.
Problem je nastao zbog tablice na automobilu koji je ekipa popularne emisije vozila – na tablicama je stajalo H982 FKL, što je direktna asocijacija na rat koji je Britanija 1982. vodila protiv Argentine oko Foklandskih ostrva.
„Top gir“ je najpopularniji svetski televizijski serijal o automobilima, a najprodavaniji britanski, koji ima 350 miliona gledalaca nedeljno u 170 zemalja.
Klarkson je izazvao i žestoku raspravu i dobio oštre kritike dobrotvornih organizacija za mentalno zdravlje nakon što je ljude koji se bacaju pod vozove nazvao sebičnima i bio je primoran da uputi izvinjenje zbog rečenice da bi radnike BBC-jevog „The One showa“ trebalo upucati.
Prošle godine britanski medijski regulator „Ofkom“ je cenzurisao šou zbog kršenja emiterskih pravila nakon što je Klarkson koristio rasističke termine tokom programa „Burma special“ koji je emitovan u martu.
Uprkos svemu, šou je bio jedan od najgledanijih i samo za Božić privukao pažnju sedam miliona gledalaca.

Povezana vest:  Novi avanturistički rijaliti program "ZOLTAN, ČOVEK-VUK" na Animal Planet kanalu