Koloseum Viasat HistoryPremijera  serije „Koloseum: Zaokružena priča“na kanalu Viasat History

Sveobuhvatna i intrigantna priča o jednom od najstarijih i najslavnijih spomenika kulture na svetu

Utorkom, od 28. aprila do 5. maja u 21:00h

Ova fascinantna dvodelna mini-serija dokumentuje trogodišnji pionirski poduhvat, vredan 25 miliona eura – restauraciju 2000 godina starog rimskog Koloseuma u Italiji. Uz pomoć ekskluzivne tehnike snimanja letećim dronom, videćemo šta se nalazi iza kulisa jednog od sedam svetskih čuda.

Povezana vest:  Svetska premijera filma "Liga pravde Zeka Snajdera" 18. marta na HBO GO-u

Koloseum je godinama vapio za restauracijom. Komadi cigle i kamena redovno su otpadali sa arene, a debate o uticaju saobraćaja i zagađenja na ovu drevnu građevinu često su uzburkavale javnost. U ovom dokumentarcu, naučnici i arheolozi, objasniće kako je Koloseum toliko dugo opstao, šta se sa njim događalo i šta to izaziva ošećenja na ovoj najslavnijoj areni na svetu.

U prvoj fazi ovog gigantskog restauratorskog projekta, podižu se četiri sprata skela, koje će prekriti lukove drevnog Koloseuma, da bi se obnovili njegova fasada i ulaz – proces koji zahteva 915 dana, odnosno dve i po godine. Kroz oči kamera visoke rezolucije i snimke vredne divljenja, pratićemo tim stručnjaka pristiglih iz celog sveta, dok brižljivo izvode radove sa ciljem da Koloseumu vrate njegov stari sjaj i sačuvaju ga za buduće generacije.

Povezana vest:  Počinje snimanje serije „Dream team“

Radovi na areni ne izvode se samo nad zemljom, već ćemo pratiti ekipe stručnjaka i dok se po prvi put spuštaju u kripte i ćelije skrivene pod Koloseumom, gde hiljadama godina leže tajanstvena blaga i predmeti koji će nam ispričati priču o dalekoj prošlosti.

Čak i ako ste Koloseum već lično posetili, ne propustite jedinstvenu priliku da naučite više o ovoj građevini koja oduzima dah, ovog aprila ekskluzivno na Viasat History.

Povezana vest:  Nova hit serija Žarka Jokanovića „Zakopane tajne“ počinje sa emitovanjem 20. marta u 21:00 na TV Pink!

1.epizoda – utorak,28.04.2015. u 21:00h

2.epizoda – utorak,05.05.2015. u 21:00h