Igra prestola V 1Igra prestola V stiže za manje od 14 dana

Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu premijeru nove, V sezone kultne HBO serije „Igra prestola V“, koja će prvi put u istoriji premijeru na HBO Srbija imati u isto vreme kada i u Americi: 13. aprila, u noći između nedelje i ponedeljka u 3.00h po lokalnom vremenu.

Najgledanija HBO serija svih vremena, ovenčana brojnim „Emi“, „Zlatni globus“ i „Pibodi“ nagradama, biće istoga dana premijerno dostupna i na našim internet uslugama videa na zahtev – HBO on Demand i HBO GO, a ponovno prikazivanje na HBO kanalu je zakazano istoga dana i u udarnom terminu u 20.05h.

Ekskluzivna premijera pete sezone „Igre prestola“ istovremeno će se emitovatii u 170 zemalja širom sveta.

Kultna serija i svetski televizijski fenomen, „Igra prestolja“, bazirana na fantastičnim bestselerima Džordža R. R. Martina „Pesma leda i vatre“, epska je priča o izdaji i plemenitosti smeštena na kontinent Vesteros, gde leta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći večna.

Nova sezona, kroz 10 epizoda, donosi brojne zanimljive zaplete, koji će se razvijati do neizbežne, često krvave završnice. Posle šokantnih smrti Džofrija (igrao ga je Džek Glison), Tivina (Čarls Dans), Oberina (Pedro Paksal) i Šie (Sibel Kekili), peta sezona počinje snažnim vakuumom koji protagonisti širom Vesterosa i Esosa pokušavaju da ispune. U Crnom zamku, Džon Snežni pokušava da ispuni zahteve Noćne straže i novopridošlog Stanisa Barateona, koji se ponaša kao da je zakoniti kralj Vesterosa. U međuvremenu, Sersei očajnički pokušava da zadrži moć u Kraljevskoj luci među Tirelovima i sve moćnijom religioznom grupom koju predvodi Vrhovni Vrabac, dok Džejmi odlazi na tajni zadatak. S druge strane Uskog mora, Arja traži starog prijatelja dok begunac Tirion pronalazi novi povod. Dok opasnost vreba u Mirinu, Deneris Targarjen saznaje da njena slaba opsada grada zahteva veće žrtve. U ovoj sezoni biće prikazane neke od najeksplozivnijih scena, dok „dolazak zime“ postaje zloslutniji nego ikada dosad.

Povezana vest:  FARMA 2010, Maca majstor

Izvršni producenti „Igre prestola“ su Dejvid Beniof i D. B. Vajs, Kerolin Straus, Frenk Dolger i Bernadet Kofild; saradnici izvršnih producenata Gajmon Kasadi, Vins Džerardis i Džordž R. R. Martin; producenti su Kris Njuman, Greg Spens, Lisa Mekatakni i Brajan Kogman.

Prva epizoda V. sezone dostupna besplatno na HBO GO-u

Prva epizoda hit-serije „Igra prestola V“ će u periodu od 13. aprila do 11. maja biti besplatno dostupna svim gledaocima u Srbiji, putem internet usluge videa na zahtev HBO GO. Svi koji u tom periodu posete www.hbogo.rs moći će da uživaju u ovom fantastičnom vizuelnom spektaklu.

Epizode u aprilu:

1. epizoda:

Vreme emitovanja: 13. aprila u 03:00 i 20:05h na HBO-u

od jutarnjih sati 13. aprila dostupno na HBO GO-u

Povezana vest:  Prilika za regionalne emitere da postanu deo SBB digitalne mreže

od 13. aprila dostupno na HBO OD-u

Sersei (Lena Hedi) i Džejmi (Nikolaj Koster-Valdau) prilagođavaju se životu bez Tivina. Varis (Konlet Hil) razotkriva zaveru Tirionu (Piter Dinklidž). Nova opasnost preti vladavini Deneris Targarjen (Emilija Klark). Džon (Kit Harington) je u nemilosti između dva kralja.

Scenario: Dejvid Beniof i D. B. Vajs; Režija: Majkl Slovis

2. epizoda:

Vreme emitovanja: 20. aprila u 03:00 i 20:05h na HBO-u

od jutarnjih sati 20. aprila dostupno na HBO GO-u

od 20. aprila dostupno na HBO OD-u

Arja (Mejsi Vilijams) dolazi u Bravos. Pod (Danijel Portman) i Brijena (Gvendolin Kristi) upadnu u nevolju na putu. Sersei strahuje za bezbednost svoje ćerke u Dornu, dok Elarija Peščana (Indira Varma) pokušava da osveti Oberinovu smrt. Stanis (Stiven Dilan) provocira Džona. Savetnik provocira Deneris.

Scenario: Dejvid Beniof i D. B. Vajs; Režija: Majkl Slovis

3. epizoda:

Vreme emitovanja: 27. aprila u 03:00 i 20:05h na HBO-u

od jutarnjih sati 27. aprila dostupno na HBO GO-u

od 27. aprila dostupno na HBO OD-u

U Kraljevoj luci, kraljica Margeri (Natali Dormer) uživa u braku sa svojim novim mužem. Tirion i Varis šetaju Dugačkim mostom u Volantisu.

Scenario: Dejvid Beniof i D. B. Vajs; Režija: Majkl Slovis

Kritike i nagrade:

Pored ostalih pozitivnih kritika za četvrtu sezonu, „Los Anđeles Tajms“ je „Igru prestola“ nazvao „najboljom televizijskom serijom u istoriji“, dodajući da „nijedna serija nije ni približno dobra“ i da predstavlja „vrhunac televizijske produkcije“. „Njuzdej“ je proglasio „još uvek najboljom serijom na televiziji“, ocenjujući je sa 5+. „Holivud reporter“ ističe da je „kontinuirani vrhunski nivo produkcije u Igri prestola za divljenje“, a „San Francisko kronikl“ opisuje seriju kao „izvanrednu i zaraznu“.

Povezana vest:  „Jedini izlaz“ od 17. aprila na Superstar TV

U avgustu 2014, „Igra prestola“ osvojila je četiri Emi nagrade, za scenografiju savremene ili fantazi serije (snimane jednom kamerom); kostimografiju; masku za seriju, miniseriju, film ili specijal; i za specijalne vizuelne efekte.

U septembru 2013, serija je osvojila tri Emi nagrade, među kojima su i nagrade za šminku za seriju snimanu jednom kamerom (bez maske) i za specijalne vizuelne efekte.

U septembru 2012, serija je osvojila šest Emi nagrada, više nego bilo koji drugi program, uključujući nagradu za scenografiju serije snimane jednom kamerom, kostimografiju, šminku za seriju snimanu jednom kamerom (bez maske), montažu zvuka, miks zvuka za humorističku ili dramsku seriju (jednostatnu), kao i za specijalne vizuelne efekte.

U septembru 2011, serija je osvojila dve Emi nagrade, za dizajn uvodne špice, kao i za sporednu mušku ulogu u dramskoj seriji, koju tumači Piter Dinklidž. On je takođe dobitnik Zlatnog globusa za sporednu mušku ulogu u televizijskoj seriji, miniseriji ili filmu.