friends

Marta Kaufman: Zarade glumaca bezobrazno velike

Glumcima se rad na seriji „Prijatelji“, jednom od najpopularnijih sitkoma ikad, više nego isplatio, a ko-autorka serije Marta Kaufman deceniju kasnije poručuje – to je bezobrazno puno novca.
Kroz svojih 10 sezona i ukupno 236 epizoda, prikazanih između 1994. i 2004, serija je stekla brojne obožavaoce širom sveta, pobrala mnoštvo nagrada, a kako je gledanost rasla, tako su rasli i honorari njenih glavnih protagonista – tokom poslednjih sezona.
Glumice Dženifer Aniston, Kortni Koks i ostale zvezde zarađivale su i po milion dolara po epizodi.
Deset godina od kraja serije, mnogi i danas dovode u pitanje te astronomske svote, a jedna od njih je i Marta Kaufman, ko-autorka „Prijatelja“.
„To je smešno. Budimo pošteni, to je jako puno novca, bezobrazno puno novca“, izjavila je slavna producentkinja na nedavnoj konferenciji za štampu.
Ona je objasnila da je uspeh serije samo jedan od faktora koji utiču na visinu zarada glumaca.
„Kada glumac snima 24 epizode za neku televiziju, zna da će biti zauzet cele godine i da neće imati vremena da radi bilo šta drugo“, objasnila je ona.
„Zato traži više novca. Mat Leblak je uostalom jednom rekao: ‘Ako ste u poziciji da tražite povišicu i to ne uradite, to znači da ste idiot'“, navela je Kaufman.
Američka producentkinja zato smatra da je Netfliks dobro rešenje koje obezbeđuje „pristojnije zarade“.
„Jer kada glumac radi samo 13 epizoda, ostaje mu puno slobodnog vremena. Može da radi na filmu ili u pozorištu ili nešto drugo. To pomaže ljudima da ne umisle da moraju da kupe kola svaki put kada snime jednu epizodu“, zaključila je Kaufman koja trenutno za Netfliks smišlja humorističku seriju „Grajse i Frenki“ sa Džejn Fondom i Lili Tomlin u glavnim ulogama.

Povezana vest:  Romantična inspiracija i lekcija o ljubavi