Shark Week

SHARK WEEK SE 24. AVGUSTA VRAĆA NA DISCOVERY CHANNEL SA VIŠE PROGRAMA O AJKULAMA NEGO IKAD

SHARK WEEK, najduže emitovan i dugo iščekivan letnji specijal, vraća se na kanal Discovery u ponedeljak, 24. avgusta, sa više programa o ajkulama nego ikad u 28 godina dugoj istoriji. Discovery će po prvi put, predstaviti specijalni vikend sasvim novog SHARK WEEK programa sa ukupno 19 sati SHARK WEEK emisija u udarnim terminima.

Pored toga, na Facebook stranici Discovery kanala u Srbiji (lokacija https://apps.facebook.com/swfb_sr/ ) postavljena je sekcija koja je specijalno posvećena SHARK WEEK programima, koja sadrži više informacija o specijalnom programu i o ajkulama.

Pre 70 godina, na kubanskoj obali je ulovljena ajkula za koju se veruje da je naveća ikada uhvaćena. Bila je to velika bela ajkula dugačka preko 6 metara nazvana „El Monstruo“.
Ostrvo megaajkula su prva emisija prikazana u okviru ovogodišnjeg SHARK WEEK-a; prati poznate stručnjake za ajkule Džefa Kera, Endija Kasagrandea i Dikija Čivela dok putuju u vulkansko pacifičko ostrvo Gvadalupe, na zapadnoj obali Meksičkog poluostrva, koje je dom nekim od najvećih velikih belih ajkula na planeti. Ker, Kasagrande i Čivel traže jednu od najvećih velikih belih ajkula ikada snimljenih novim tehnologijama i inovativnim metodama.

Velika bela ajkula – Povratak serijskog ubice pokušava da pronađe odgovor na seriju napada velike bele ajkule koja se događa sa velikom vremenskom preciznošću, na istoj obali, istog meseca, svake dve godine. Lokacija je Surf Beach, Kalifornija, a poslednja dva napada 2010 i 2012 su rezultirala smrću. Prema ovom rasporedu, sledeći napad bi trebalo da se dogodi u oktobru 2014. Stručnjaci za ajkule Ralf Kolier i Brendon MekMilian traže odgovore na glavna pitanja u ovom slučaju – da li je ista ajkula odgovorna za prethodne napade, da li će biti još napada i zašto?

Povezana vest:  Večeras počinje serija The Night Manager

Kubanske ajkule prate ekspediciju na Kubi koju čine američki i kubanski naučnici u pokušaju je da odgovori na pitanje: da li velike ajkule i dalje postoje u ovim relativno neistraženim delovima sveta? Reditelj Ian Šajv i tim istraživača su se ranije ove godine zaputili u Havanu u pokušaju da razotkriju misteriju koja okružuje El Monstrua, dok u isto vreme sprovode veliku ekspediciju na severnim i južnim obalama Kube, uključujući oblasti koje nisu ranije bile istražene. Šajv i njegov tim po prvi put obeležavaju ajkule na Kubi putem satelita, uključujući i retke vrste ajkula.
Čudesne ajkule 3 je treći nastavak omiljenog serijala, koji će biti prikazan u okviru nedleje SHARK WEEK. Ove godine, istraživač i naučnik Pol Klerkin se vraća u najdublje i najmračnije neistražene okeane, naoružan najnovijom tehnologijom koja mu omogućava da se približi što je više moguće nekim od najneverovatnijih i najneobičnijih ajkula na planeti, koje su retko viđene na televiziji. Po prvi put, oko 6m dugačka ajkula sa ogromnim ustima je obeležena putem satelita, što je snimljeno na istočnoj obali Tajvana.

Planeta ajkula je zabeležila sasvim nove snimke ponašanja ajkula, zadirući u to kako love, ali i u njihove socijalne živote, udvaranja i odrastanje. Sa više od 13 vrsta zabeleženih kamerom širom sveta, u najnovijoj 4K tehnologiji snimanja velike brzine, Planeta ajkula, koja je rezultat saradnje sa BBC-jem, otkriva svet ajkula koji je do sada retko viđen i to u najnovijoj tehnologiji.

Povezana vest:  Eksplozija televizijskih programa u SAD

Mako ajkule su najbrže ajkule na svetu. Žive i u toplim i u hladnim vodama, u dubinama okeana, ali i u plićacima. Ipak, malo se zna o velikim Mako ajkulama koje žive u Meksičkom zalivu. U serijalu Čudovišna Mako ajkula, SHARK WEEK istražuje ove oblasti, dok naučnici snimaju Mako ajkulu kako bi otkrili misteriju njenog brzog, neposrednog i do sad neviđenog sveta. Kamerom je zabeležena i retka pojava kada je Mako ajkula izronila iz vode za vreme ekspedicije.

Šetnja sa ajkulama prati doktora Grega Skomala, biologa iz Masačusetsa, dok obeležava velike bele ajkule duž obale Kejp Koda, kao i u pokušajima da utvrdi njihove obrasce kretanja nakon što napuste obale Masačusetsa. Kako obrasci ukazuju na južnu Ameriku, doktor Skomal pokušava da utvrdi zašto su obale Floride najprivlačnije mesto za velike bele ajkule u Atlantiku.

Ovogodišnji SHARK WEEK program će uključiti Ženke ajkula, serijal koji traži najveću ženku velike bele ajkule ikada obeleženu.

Ove godine, Discovery će ponovo sarađivati sa organizacijom Oceana kroz multi-platformni sadržaj i saoštenja javnog servisa. Oceana je najveća internacionalna neprofitna organizacija koja radi samo na zaštiti svetskih okeana i osvaja političke pobede za okeane koristeći kampanje zasnovane na nauci. Od 2001, zaštitili su više od 1.2 miliona kvadratnih milja okeana i nebrojeno morskih kornjača, ajkula, delfina i drugih morskih stvorenja. Osim toga, SHARK WEEK će sarađivati sa One World One Ocean organizacijom u medijskoj kampanji koja koristi moć filma, televizije i novih medija kako bi stvorila veću globalnu svesnost o važnosti okeana za društvo.

SHARK WEEK će po prvi put biti partner sa Sea Save fondacijom koja teži da zaštiti naše okeane tako što će podići svest o lepoti morskih ekosistema i njihovom fundamentalnom značaju za ljudski opstanak. Oni traže rešenja, napredne javne politike i zastupanja, a takođe su skrenuli pažnju globalne javnosti na neprilike ajkula kroz svoju „Give Em the Fin“ kampanju. Dodatno, SHARK WEEK će po drugi put sarađivati sa Ghost Fishing, neprofitnom organizacijom koja sakuplja, motiviše i pokreće „ghost fishing“ projekte širom sveta. Napuštena oprema za pecanje, koja se ponekad naziva „ghost gear“ ili „ghost nets“, predstavlja bilo koju odbačenu, izgubljenu ili napuštenu opremu za pecanje u okruženju. Ova oprema nastavlja da hvata ribu, zarobljava i potencijalno ubija morski život, guši staništa i ponaša se kao opasnost za navigaciju. Ghost Fishing je mreža iskusnih i dobro obučenih ronilaca koji uklanjaju morski otpad i iznose ovaj problem pred oči svetske javnosti.

Povezana vest:  Nove epizode serijala “Trgovci automobilima” na Discovery kanalu

SHARK WEEK ne pokazuje znake usporavanja. Prošle godine, SHARK WEEK je, zajedno sa Discovery-jem , ostvario najveći SHARK WEEK uspeh ikada, u svojoj 27 godina dugoj istoriji. Za to su zaslužni nekoliko ključnih demo snimaka, koji su bili najpopularniji među osobama i ženama između 25 i 54 godine, kao i među ženama između 18 i 49 godina, bez izuzetaka. Nedeljni uspeh je iznosio preko 42 miliona gledalaca ( 6 minuta P2+ ). Dodatno, SHARK WEEK 2014 je bila najgledanija nedelja ikada u istoriji Discovery-ja među ženama iz starosne grupe 18-49, čime je premašen rekord iz 2000. Povratak SHARK WEEK talk show emisija je prevazišao svaki talk show u ključnoj demografiji.