skolice zivota srpFONDACIJA „NOVAK ĐOKOVIĆ“ I OPŠTINA MEROŠINA ULOŽIĆE 2.000.000 DINARA U STVARANJE BOLJIH USLOVA ZA PREDŠKOLCE IZ OBLAČINE I OKOLNIH NASELJA

DECA iz sela Oblačine iz opštine Merošina više neće morati da putuju daleko od kuće kako bi pohađala predškolsku nastavu. Zahvaljujući Fondaciji „Novak Đoković“ i projektu „Školice života“ u narednih 18 meseci biće uloženo oko 2.000.000 dinara u rekonstrukciju dela Osnovne škole „Jastrebački partizani“ u ovom mestu na jugoistoku Srbije, koju će koristiti oko 60 predškolaca iz Oblačine i najbližih naselja (Rožina, Biljeg, Baličevo, Lepaja).
Tim povodom će sutra, 22.4.2014. u 12 časova u prostoru opštine Merošina ugovor o početku realizacije projekta potpisati Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer u NDF i predsednik opštine Bojana Nešić.
– U selu Oblačina u ovom momentu ne postoji organizovan progtram obaveznog pripremnog predškolskog programa, pa deca iz ovog i okolnih sela moraju da putuju kako bi pratila nastavu. Na veliku radost roditelja i mališana iz Oblačine uskoro će predškolci i njihovi mlađi drugari moći da se druže u potpuno renoviranom prostoru koji je direktor osnovne škole ustupio s radošću – rekla je Gorana Džudža Jakovljević.
U radove na adaptaciji uključiće se i opština, a za najmlađe stanovnike ovog i nekoliko okolnih sela, pored adaptiranog prostora unutar škole, biće uređen deo za igru u okviru školskog dvorišta.
– Početak radova očekuje se u toku maja. Projektom su predviđena i dodatna sredstva za edukaciju predstavnika lokalne samouprave i vaspitača o važnosti predškolskog obrazovanja i metodologije razvijanja specijalizovanih programa za rad sa decom predškolskog uzrasta – dodala je Džudža-Jakovljević.
„Školice života“ su projekat koji je nastao kao izraz želje da se deca podstaknu da sanjaju i da odrasli učine sve što je u njihovoj moći da im te snove ostvare. Vrtići, parkovi i igrališta su prirodne školice života, to su mesta gde se deca igraju i uče kroz igru, rešavaju probleme, i sklapaju prijateljstva za ceo život. Fondacija „Novak Đoković“ želi da ta mesta postanu i nešto više, da postanu rasadnici dobre volje, pravih vrednosti, aktivizma i brige o sebi i drugima. To je najbolji način da se osnaže roditelji, profesionalci, lokalne zajednice, a iznad svega deca; da im se vrate snaga, samopouzdanje i vera u sebe i život; vera da mogu da urade nešto za sebe i svoju sadašnjost i budućnost. Samo tako stasaće generacije odgovornih građana, koji brinu jedni o drugima i o sredini u kojoj žive.
Implementacija projekta Školice života sprovodi se u saradnji sa CIP Centrom za interaktivnu pedagogiju.

Povezana vest:  Letnje Avon osveženje