45Apartman 416. hotela „Moskva“ poneo ime Mome Kapora
 
Momo Kapor bio je čest i drag gost kafeterije „Moskva“, a u apartmanu na četrvtom spratu u jednom  periodu  života čak je i živeo.
U holu, na ulazu u apartman, nalazi se fotografija Mome Kapora, radni sto smešten  je u inspirativni kutak u prostoru  –  osvetljenu kupolu, a zidove krase  njegova tri slikarska dela.
Apartman „Momo Kapor“ osmi je po redu sa imenom slavnog gosta hotela „Moskva“ – pored Alberta Ajnštajna (predsednički apartman), Maksima Gorkog, Indire Gandi, Alfreda Hičkoka, Lučana Pavarotija, Roberta de Nira i Olimpijskog kluba (kasnije Komiteta) Srbije – koji je upravo ovde i osnovan 1910. godine.
U ime organizacije  „Zadužbina Momčilo Momo Kapor“, gospođa Ljiljana Kapor ovim povodom je rekla:
„Izuzetno sam počastvovana Vašom inicijativom da jedan apartman u hotelu Moskva ponese ime mog supruga Mome Kapora. Kada je napustio svoj stan u Kondinoj izabrao je upravo hotel Moskvu za svoj dom u kome je boravio nekoliko meseci. Hotel Moskva je u njegovim pricama i romanima. Voleo je da sedi u platnenim stolicama ispred hotela sa prijateljima i sluša muziku poslednjeg  orkestara te vrste u gradu koji mu je davao posebnu otmenost i draž iščezle srednjoevropske kafane koja se ni na jedno drugom mestu nije zadržala. Moma bi sigurna sam bio dirnut i srecan tim vasim gestom.“
Iz monografije „Moskva : prvih sto godina“ autora Marka Lopušine, izdate 2008. godine  povodom proslave stogodišnjice hotela , prenosimo deo priče objavljene tada uz saglasnost autora, koja najbolej ilustruje povezanost slavnog beogradskog hotela i slavnog beogradskog umetnika.
»Postoji u beogradskim letnjim večerima jedno međuvreme (između sedam i devet), koje je nemoguće izdržati u kući. Kroz otvorene prozore osluškujete uznemireni grad, žamor njegovih toplih trotoara; kuckanje potpetica, mladi smeh, dovikivanje i zvižduke – dopire vam do ušiju onaj tako posebni mazni beogradski akcenat, pun nagoveštaja, lenjih obećanja i neke pritajene obesti, koja kao da se opire nežnostima mlake letnje noći.
Za mene, Beograd je najlepši baš u tim časovima, dok je veče još nepotrošeno, a nada da ce se nešto izuzetno dogoditi poklanja očima poseban sjaj u sumraku, a telima uzbudljive kretnje gradskog baleta kome je koreografija poziv za ljubav. U to vreme dobro je sedeti u pletenim stolicama ispred hotela »Moskva« i posmatrati uzavrelu svetinu – veliki gradski vir što guta lica i sudbine…
I usred matice tog neprekidnog, uzgibanog živog tkanja, koje teče od Terazija ka Slaviji, poput šacice brodolomnika na uzdignutom splavu, koji sa svih strana zapljuskuju ravnodušni talasi, muzicira poslednja animirkapela.“
Povezana vest:  Novak i Jelena Đoković otvorili prvi vrtić u selu nadomak Šapca