baby vizual 2KAKO SE IZBORITI SA PELENSKIM OSIPOM?

Bebina koža je veoma osetljiva, posebno u području pelenske regije. Na tim delovima tela često može doći do iritacija, koje variraju od blagog crvenila, preko tačkastog osipa, do zadebljale kože i gnojnih prištića. Sve ove promene se mogu svesti pod pelenski osip.

Pelenski dermatitis, takođe poznat kao pelenski osip, jedan je od najčešćih problema sa kožom kod beba mlađih od dve godine. Naročito kod beba između devet i dvanaest meseci, a mnoge bebe dobiju osip od pelena već u drugom mesecu. Smatra se da bebe koje majke doje imaju manju sklonost ka pelenskom osipu. Međutim, promene u bebinoj ishrani, antibiotici ili dijareja takođe mogu da izazovu ovaj osip.

Najvažnija mera za ublažavanje pelenskog osipa je izlaganje bebine kože što više vazduhu, u kombinaciji sa umirujućom kremom pri prvim znacima crvenila. Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posavetujte se sa lekarom kako biste proverili da li je u pitanju ozbiljnija infekcija.

Faktori koji mogu uticati na razvoj pelenskog osipa:

• Retko menjanje pelena

• Nepotpuna higijena tokom presvlačenja

• Antibiotska terapija

• Dijareja

Povezana vest:  Završen deveti Mikser festival u Silosima

• Alergija na pojedine vrste hrane

• Bakterijska ili gljivična infekcija

• Sastav jednokratnih pelena

• Sastojci deterdženata i omekšivača kod upotrebe pamučnih ili tetra pelena

• Vlažno i toplo okruženje tokom leta

• Pojedina stanja kao na primer: nicanje prvih zubića ili stanje posle vakcinacije, uvođenje   nemlečne hrane itd.

Kako sprečiti pelenski osip:

• Češće menjajte pelene, preporučljivo je na svaka dva sata, a kada se beba ukaki odmah je presvucite.

• Najbolje je prilikom svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena čistom vodom, prosušiti nežnim tapkanjem i naneti tanak sloj umirujuće kreme sa cink oksidom, pa tek onda pelenu.

• Što češće ostavljajte pelensku regiju otkrivenu, bebama prija kada su „oslobođene“ od pelena, a sušenje kože je sastavni deo lečenja pelenskog osipa.

Kada tražiti pomoć lekara:

• Kada se pojavi osip kod beba mlađih od 40 dana

• Kada se pojave čirevi, gnojni prištevi ili kraste

• Ukoliko je osip praćen povišenom temperaturom ili otečenim limfnim čvorovima

• Ukoliko beba ne izgleda dobro i gubi na težini

• Ukoliko se osip proširi izvan pelenske regije, uključujući kosu, lice ili ruke

Povezana vest:  Džesika Simpson kreira odeću od teksasa

• Ukoliko se stanje ne popravi ni nakon dva,tri dana, uprkos lečenju

NIVEA Baby Mast za zasítitu od ojedaNIVEA Baby PuderNIVEA nega za osetljivu bebinu kožu

NIVEA Baby Mast za zaštitu od ojeda

Poseban kompleks otpornosti na vlagu sa dvadesetoprocentnim cink oksidom predstavlja efikasnu i propustljivu barijeru koja pomaže delu kože ispod pelena da ostane suv i zaštićen od osipa. Umirujuća krema, izuzetno meke teksture lako se razmazuje i prijatna je za osetljivu bebinu kožu, a posebno je preporučljiva kada očekujete duže periode između menjanja pelena (na primer noću ili kada putujete). Sadrži dvadesetoprocentni cink oksid koji štiti kožu i pantenol (provitamin B5) koji podstiče obnavljanje kože i zarastanje rana. Osim toga, prirodni minerali i ulje pšeničnih klica jačaju zaštitnu funkciju epiderma i čine osetljivu kožu beba otpornijom na agresivne spoljne uticaje. Razvijena je u saradnji sa pedijatrima i dermatolozima, a podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana. Ne sadrži parabene, alkohol i boje.

100 ml, cena: 364 din

Pored masti za zaštitu od ojeda, NIVEA u svom asortimanu ima i NIVEA Baby Puder sa cink oskidom koji efikasno štiti osetljivu kožu od iritacije, a za situacije kada ste u žurbi ili van kuće, pogodne su NIVEA Baby Soft & Care vlažne maramice koje nežno čiste osetljivu bebinu kožu i izuzetno su praktične za upotrebu.

Povezana vest:  Sportina i Esprit predstavljaju: Veče popusta i nagrada za najsrećnije

NIVEA Baby Puder

Efikasno štiti osetljivu kožu od iritacije, manjih ozleda i svraba. Formulacija sa cink oksidom umiruje i prijatno hladi mesto iritacije, a uz to upija višak vlage i omogućava da bebina koža ostane suva posle kupanja i promene pelena. Razvijen je u saradnji sa pedijatrima i dermatolozima, a podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana. Ne sadrži konzervanse, alkohol i boje. Zbog sigurnosti držite puder podalje od nosa i usta vaše bebe.

100 gr, cena: 232 din

NIVEA Baby Soft Care vlazne maramiceNIVEA Baby Soft & Care vlažne maramice

Posebno su pogodne za nežnu bebinu kožu kojoj je potrebna dodatna nega i zaštita tokom čišćenja. Natopljene su kremom koja sadrži prirodni ekstrakt nevena. Trenutno umiruju kožu, pružaju olakšanje i temeljno čiste bebinu guzu. Razvijene su u saradnji sa pedijatrima i dermatolozima, a podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana. Osim toga, NIVEA Baby Clean & Soft Sistem® sa posebno mekim mikrosunđerima, obogaćen je prirodnim pamukom za naročito nežno i efikasno čišćenje. Ne sadrži sapune, surfaktante koji pene i alkohol.

20 kom, cena: 149 din