A Rakete DSC 0456Uzbudljivim lansiranjem raketa završena manifestacija „MESEC SLETANjA NA MESEC“ Doma omladine Beograda
 
U nedelju 20. jula, uspešnim lansiranjem papirnih maketa raketa sa Ušća, uz veliko uzbuđenje i radost polaznika besplatne radionice RAKETNOG MODELARSTVA, završena je manifestacija „Mesec sletanja na Mesec“ organizovana u čast obeležavanja 45 godina od sletanja na Mesec, Misije Apolo 11 i proslave 50 godina Doma omladine Beograda.
Tokom „Meseca sletanja na Mesec“, od 20. juna do 20. jula, Dom omladine Beograda organizovao je niz besplatnih programa, prvenstveno namenjenih deci i omladini, uz podršku Skupštine grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade SAD u Beogradu.
„Svakome je san da poleti u Svemir i ode na Mesec. U Domu omladine Beograda upravo pokušavamo da okupimo mlade naučnike i umetnike, buduće inženjere i avanturiste, da im besplatno pružimo različita znanja i mogućnost da se druže sa vršnjacima i starijima, sa onima koji su bili u svemiru, koji su posetili ili postali zvezde, onima koji tragaju i onima koji su pronašli sebe, nauku, umetnost, jer samo tako će naša deca razvijati svoju maštu, pronaći joj utemeljenja u nauci i umetnosti i pomeriti granice ljudske svesti i civilizacije. Oni će se vinuti u kosmos, stići do Meseca i otići dalje. Naš posao je da im to samo omogućimo.“, zaključuje Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda povodom održavanja ove manifestacije.
„Mesec sletanja na Mesec“ započeo je otvaranjem izložbe „Povedi me na Mesec: Eksponati svemirskim ekspedicija i pokloni Josipu Brozu Titu“, na kojoj su, od 20. do 30. juna, Dom omladine Beograda i Muzej istorije Jugoslavije predstavili eksponate svemirskih ekspedicija i poklone Josipu Brozu Titu. Posetioci Doma omladine Beograda imali su i ekskluzivnu priliku da vide segmente Mesečevog tla, takozvani „Kamen sa Meseca“.
Izložbu je otvorila Marša Ajvins, astronautkinja koja u svojoj karijeri ima više svemirskih misija i skoro dve hiljade sati staža provedenih u Kosmosu. Ona je bila gošća Doma omladine Beograda tokom dva dana i, između ostalih aktivnosti, održala je veoma posećeno i zanimljivo predavanje na temu „Istorija čovekovog leta u svemir“. Takođe, Marša je bila specijalna gošća besplatne radionice za decu „IzLET na Mesec“, na kojoj su polaznici imali priliku da se na interaktivan i kreativan način upoznaju sa letovima na Mesec, Sunčevim sistemom, Mlečnim putem i drugim pojmovima astrofizike i astrobiologije.
Dom omladine Beograda priredio je tokom „Meseca sletanja na Mesec“ i jedno simpatično muzičko putovanje ka Mesecu i nazad. Na Platou Milana Mladenovića 22. juna slušali smo Elmhurst koledž džez bend, koji je, uz brojne džez standarde izveo i klasik „Fly Me To The Moon“ Barta Hauarda, koja je nastala pre tačno 60 godina. U proslavljenom izvođenju Frenka Sinatre iz 1964, ova pesma je postala veliki hit, a melodija je predstavljala neformalni zaštitni znak svih Apolo svemirskih misija, čiji glavni cilj je bilo sletanje na Mesec.
Nemanja Martinović, student treće godine doktorskih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu i istraživač – saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu , 8. jula održao je u DOB-u predavanje „Misije na Mesecu“. Sumirao je najuzbudljivije trenutke svemirskih istraživanja iz sredine XX veka koja su kulminirala ljudskim misijama na Mesec, razmatrajući njihove posledice, uticaj na razvitak čovečanstva i govorio je o predstojećim novim misijama na jedini Zemljin satelit.
Publici smo predstavili i audio-video instalaciju našeg poznatog kompozitora Aleksandra Simića. On je još pre dve godine, kada je Marša Ajvins prvi put posetila Beograd, komponovao 12 muzičkih numera sa temom horoskopskih znakova. Sada je, uz odobrenje NASA-e za korišćenje njihovih fotografija iz Svemira, napravio 12 muzičkih spotova tj. montažnih sekvenci sa fotografijama iz Svemira i svojom autorskom muzikom, pod nazivom „Zodiak“. Instalacija je bila postavljena ispred Sale Amerikana u Aj-Ti kutku Doma omladine Beograda od 15. do 20. jula.
Besplatna filmska revija „Povedi me na Mesec“ organizovana je od 18. do 20. jula u Bioskopu Doma omladine Beograda, sa idejom da se motiv Meseca sagleda iz svih uglova. Od fascinacije Mesecom kao simbolom, preko njemu pripisivanih uticaja, pa do filmova koji se bave sletanjem na Mesec i budućnošću svemirskih istraživanja, od klasika do manje poznatih ostvarenja , kroz sedam filmova predstavili smo kakvu je ulogu imao Mesec na filmu.
Besplatnu radionica RAKETNOG MODELARSTVA Dom omladine Beograda organizovao od 15. do 20. jula, u saradnji sa Vazduhoplovnim savezom Srbije i Aeroklubom „Franjo Kluz“. Na radionici su izrađivane papirna maketa rakete SATURN 1B iz programa Apolo 7 i dve veće makete iz vojnog američkog programa, a pohađala su je deca uzrasta od 10 do 15 godina.
Povezana vest:  Saradnja kompanije Tecno i Belgrade Fashion Week-a