red-dressIstraživanje pokazalo žene u crvenoj odeći su privlačnije

Nedavno kinesko istraživanje otkrilo je da su zene koje nose crvenu odeću privlačnije, i da to, mada u manjoj meri, važi i za muškarce.
U studiji istraživača sa Univerziteta u Vuhanu, u centralnoj Kini, ističe se da crvena odeća povećava ženski seksepil, te da dame u crvenom deluju sposobnije i pristupačnije.
Naučnici su grupi od 280 studenata pokazali 32 fotografije osoba suprotnog pola u plavoj, beloj ili crvenoj odeći, a zatim od njih tražili da ih ocene po lepoti.
Studenti su najviše ocene u pogledu lepote, kompetencije i ljubaznosti dali najženstvenijim ženema koje su na fotografijama nosile crvenu odeću.
„Crvena boja pojačava seksualnu privlačnost žena“, istakao je dr Fangfang, čija je studija objavljena u časopisu Evolutionary Psychology.
Crvena boja je, pak, ženama muškobanjastog izgleda, pomogla da ostave bolji ustisak u smislu sposobnosti i komunikativnosti.
Studentkinje koje su učestvovale u testu, takođe, su pozitivno ocenile muškarce koji su na sebi imali neki crveni odevni predmet.
Međutim, previše crvene boje na muškarcima, po mišljenju žena, odaje utisak agresivnosti – fenomen koji je primetan i u prirodi, gde je crvena znak za ljutnju.
Ovo nije prvi put da se crvena boja dovodi u vezu sa zavođenjem. Prošle godine, istraživači sa kanadskog Kolumbija Univerziteta pokazali su da žene imaju tendenciju da nose crvenu i ružičastu odeću tokom ovulacije, kako bi privukle muškarce.

Povezana vest:  Mrnjau Fest 9. i 10. januara u Domu omladine Beograda