judgepic13Prekršajni sud: Do sutra presude po hitnom postupku
 
Prekršajni sud znatno je povećao broj dežurnih sudija zbog mogućih manifestacija građana označenih kao visoko rizične, a sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji tog suda biće procesuirana po hitnom postupku.
Prekršajni apelacioni sud od petka popodne do ponedeljka ujutro je u stanju pripravnosti, koje je počelo u petak u 15.30 časova, a trajaće do ponedeljka do 07.30 časova, saopštio je prošle noći Prekršajni sud u Beogradu.
Sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda biće procesuirana po hitnom postupku. na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima.
-Zakon o prekršajima u tom članu je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja građana ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i pre pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne – rekao je portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić.
Ako okrivljeni izjavi žalbu na presudu dežurnog sudije, Prekršajni apelacioni sud će u zakonom propisanom roku od 48 časova od trenutka prijema presude postupati po žalbi i doneti presudu, dodao je Ilić.
U tom slučaju, žalba nema suspenzivno dejstvo i okrivljenom se ne odlaže izvršenje kazne do konačne presude višeg suda.
„Najvažnije je zaštiti svaki ljudski život, zato apelujemo na sve građane da se uzdrže od ekscesa i kršenja zakona, jer predviđene kazne mogu biti od više desetina hiljada dinara do 60 dana zatvora“, navodi se u saopštenju.
Prethodnih godina bilo je na stotine privedenih lica i uglavnom su bili okrivljeni za kršenje Zakona o javnom redu i miru, Zakona o oružju i municiji i Zakona o okupljanju građana.
Privedena lica mogu biti okrivljeni i po Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.
Taj zakon predviđa kaznu i do 1.000.000 dinara za udruženje ili pravno lice koje bi javno izazivalo, podsticalo ili širilo mržnju ili netrpeljivost prema slobodnim opredeljenjima građana, rasnoj, nacionalnoj, ili verskoj mržnji ili netrpeljivosti, što je pravno regulisano i Zakonom o zabrani diskriminacije, a po tom zakonu ovlašćeni podnosilac za pokretanje prekršajnog postupka je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, navedeno je u saopštenju Prekršajnog suda u Beogradu.
Povezana vest:  Otkrij šminkera u sebi sa Smoky Stories Paletama od Bourjois!