sakura logoIstražuj i osvoji Sakura stipendiju
 
Jeste li oduvek želeli da saznate više o zemlji izlazećeg sunca, Kaizen poslovnoj filozofiji, samurajima i najsavremenijoj tehnologiji? Ako jeste, kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana u Republici Srbiji Vas pozivaju da iskoristite priliku i proširite znanje o Japanu tako što ćete se prijaviti na konkurs za dodelu Sakura stipendija.
Ovaj konkurs se raspisuje već četvrtu godinu zaredom i namenjen je studentima i istraživačima koji nisu u stalnom odnosu, a imaju dobre istraživačke ideje iz različitih oblasti, od japanskog jezika, književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizena. Pozivamo kandidate da pošalju svoje predloge za istraživački rad u periodu od 29. septembra do 20. oktobra 2014. godine.
„Ovaj konkurs namenjen je mladim, radoznalim umovima koji iznova postavljaju pitanje zašto, neumorno tražeći odgovore baš kao prošlogodišnji dobitnici stipendija. Njihovi radovi su analizirali Meku moć Japana, Junački kodeks balkanskih samuraja i dalekoistočnih hajduka, borbu protiv korupcije u Japanu i Srbiji, kao i uticaj Kaizena na uspeh kompanije. Pozivam studente i istraživače da pomere granice znanja i doprinesu boljem međusobnom razumevanju Srbije i Japana, što je i cilj ovog konkursa i kompanije JTI.“ – kazao je Kris Vuds, potpredsednik i generalni direktor kompanije JTI za Zapadni Balkan.
„Želim da ohrabrim studente u Srbiji da pažljivo izaberu istraživačku temu i da se prijave za Sakura stipendiju. Verujem da teme iz oblasti ekonomije, društvenih nauka, filozofije i kulture Japana imaju značaja za Srbiju. Očekujem da će nagrađeni studenti svojim originalnim i kreativnim radovima doprineti promovisanju boljeg razumevanja između japanskog i srpskog naroda.“ – rekao je Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Srbiji.
Da bi se prijavili na konkurs, kandidati treba da podnesu predloge za istraživački rad putem formulara koji se nalazi na sajtu www.sakurastipendije.rs. Do 10. novembra ove godine biće izabrano pet kandidata, koji će zatim morati da završe svoje istraživačke radove do 1. jula 2015. godine.
Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Kompanija JTI i Ambasada Japana u Republici Srbiji podržavaju mlade ljude koji slede svoja interesovanja i žele da se obrazuju.
Povezana vest:  Proslava 150. godina čuvene Jack Daniel’s destilerije na EXIT-u