Ernesto-and-Hugo-perfumesIpak neće biti parfema „Ernesto“ i „Ugo“
 
Kuba je odustala od planova da napravi parfeme posvećene revolucionaru Ernestu Če Gevari i bivšem venecuelanskom predsedniku Ugu Čavezu ocenivši da projekat uvredljiv za dva „sveta“ revolucionarna simbola.
Izvršni komitet Saveta ministara, jedno od najviših tela unutar kubanske vlade, saopštilo je da će protiv onih koji budu promovisali sporne parfeme biti preduzete disciplinske mere zbog „ozbiljne greške“.
-Ovakve inicijative naš narod i revolucionarna vlada nikada ne bi prihvatili. Simboli – jučerašnji, današnji, sutrašnji – su sveti – navodi se u saopštenju.
Državna farmaceutska i hemijska kompanija Labiofam saopštila je ranije ove sedmice da planira da razvije muške parfeme „Ernesto“ i „Ugo“.
Direktor odeljenja za istraživanje i razvoj Labofama, Mario Valder rekao je tada Rojtersu da se na parfemima još radi i da je njihovo lansiranje planirano za početak iduće godine.
Valdes je tom prilikom rekao da su parfemi „omaž“ Gevari i Čavezu. „To su ljudi koji zaslužuju potpuno poštovanje i čast“, rekao je on.
Kubanske vlasti nisu saopštile da li će Valdes biti jedan od disciplinovanih a on sam nije bio dostupan za komentar.
U saopštenju zvaničnika se navodi i da porodice Čaveza i Gevare nisu odobrile korišćenje imena njihovih rođaka za parfeme niti u reklamne svrhe.
Argentinac Gevara pridružio se Fidelu Kastru i njegovim pobunjenicima u borbi protiv vlade Fulgenisija Batiste 1959. Postoa je najveći mučenik kubanske revlucije kada je ubijen u Boliviji 1967.gde je pomagao gerilcima.
Čavez je bio najznačajniji i najveriji saveznik Kube do smrti 2013.
Povezana vest:  Počele prijave za treći Vinski maraton