GB 135Mladi bez roditeljskog staranja iz Zaječara, Jagodine, Barajeva  i Beograda posetili Narodnu skupštinu i Palić
 
Palić, Mladi bez roditeljskog staranja iz Zaječara, Jagodine, Barajeva  i Beograda koji su deo projekta socijalne inkluzije „Generacija budućnosti“ boravili su tokom vikenda u edukativnom centru Vojvođanske banke na Paliću i učestvovali u kreativnim radionicama. Na putu za  Palić, polaznici projekta su posetili Narodnu skupštinu Republike Srbije gde ih je nakon obilaska primio prof. Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, koji ih je ohrabrio rečima:
„Mi znamo da u vama leži veliki potencijal, a vi treba da znate da smo mi, političari, vaša podrška“, rekao je Marinković. On im je takođe poručio da je od izuzetne važnosti da uče svakog dana i da nikada ne prestanu da se usavršavaju i napreduju, jer će im od stepena i kvaliteta obrazovanja, sutra zavisiti i kvalitet života.
Treninzi na Paliću i posete državim institucijama samo su deo programa koji već skoro dve godine sprovodi kompanija Dale Carnegie Training Srbija pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i aktivnom podrškom Vojvođanske banke. Više od 250 mladih bez roditeljskog staranja iz 17 gradova širom Srbije uključeno je u ovaj projekat i kroz pet tematskih treninga oni uče kako da se izbore sa stresom i brigama, kako da uspešnije komuniciraju i izgrade svoje samopouzdanje.
„Osnovni cilj ovog projekta je da mlade koji izlaze iz hraniteljskih porodica i Domova za decu aktivnije uključimo u društveni život, ohrabrimo i spremimo za životne i poslovne izazove koji ih očekuju. Samo 3% ovih mladih ljudi odluči da nastavi obrazovanje, i fakultetski se obrazuje. Ovo je dobar način da doprinesemo povećanju njihove motivacije da nastave školovanje kao i da unapredimo njihove veštine kako bi pronašli posao ili radnu praksu“ – izjavila je Zorica Džida, menadžer za aktivnosti društveno korporativne odgovornosti u Vojvođanskoj banci.
Prema zvaničnim podacima Centra za socijalni rad, u Srbiji živi blizu 6.500 dece bez roditeljskog staranja. Većina njih živi u hraniteljskim porodicama a oko 700 dece provodi detinjstvo u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja.
Više o projektu možete pogledati na sajtu www.generacijabuducnosti.rs
Povezana vest:  Obustava teretnog saobraćaja tokom snežnih padavina