Trka muskaraca na stiklama u borbi protiv raka dojkeTrka muškaraca u štiklama u borbi protiv raka dojke
 
Muškarci u roze štiklama trčali su danas simboličnu trku u Knez Mihailovoj ulici kako bi pružili podršku ženama u borbi protiv karcinoma dojke u okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“.
U Srbiji od ove opake bolesti godišnje oboli približno 4.000 a umre 1.600 žena. Rak dojke je i dalje vodeći uzrok smrtnosti kod žena, uprkos činjenici da je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.
„Roze šetnju“ u okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ organizovali su kompanija Avon, B92, Američka ambasada u Srbiji i Ministarstvo zdravlja, a podržali su je brojni lekari i javne ličnosti.
Nacionalni koordinator za skrining karcinoma dojke Instituta Batut Ljiljana Lazić ukazala je da je Ministarstvo zdravlja pre skoro dve godine pokrenulo skrining na karcinom dojke, da je pozivano 130.000 žena, da je 65.000 odradilo mamografiju, da je bilo oko 4.000 pozitivnih nalaza i oko 200 potvrđenih karcinoma.
-Radi se o zdravim ženama koje nisu imale nikakvih simptoma i koje su došle na skrining mamografiju našim pozivom. Mi smo za ovih godinu i deset meseci spasili 200 žena od karcinoma dojke iako one i nisu znale da su obolele – naglasila je Lazić.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da se ranim skriningom, ali i brojnim akcijama poput ove današnje, polako budi svest kod žena i da se smanjuje smrtnost od karcinoma dojke, ali da nije zadovoljan i da mora mnogo više da se uradi.
-Najvažnije je da žene shvate da je karcinom dojke izlečiva bolest i da nema razloga da dolaze u fazu kada se bolest teško leči ili ne može da se izleči – rekao je Lončar.
On je naglasio da je potrebna prevencija ne samo za ovu već i drugih bolesti i da će to ubuduće biti strategija Ministarstva zdravlja da se mnogo više radi na prevenciji karcinoma i drugih bolesti.
Lončar je dodao i da su ovakve akcije veoma važne i da se postižu dobri rezultati jer poruke koje nose bliže su ženama nego kad akciju sprovodi neka zdravstvena ustanova.
Nakon trke organizovana je šetnja Knez Mihajlovom ulicom kojoj su se pridružili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi sa suprugom i majkom, direktor B92 Veran Matić, direktor Instituta Batut Dragan Ilić, ali i brojne javne ličnosti koje su podržale akciju.
Kirbi je istakao da je posebno zadovoljan što ova akcija svake godine sve više dobija na masovnosti, kao i da se bolesti ne treba stideti i da je dužnost muškaraca da da podsećaju žene u porodici da idu redovno na preglede.
On je dodao da je u SAD razvijen je program ranog otkrivanja, žene imaju svest o tome da treba da se obrate lekaru i odrade pregled pre nego što se bolest pojavi.
Knez Mihajloviom ulicom danas je prošetala i šefica pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević koja je rekla da je došla kao građanka i kao žena koja je u svojoj porodici imala situaciju da se susretne sa ovom opakom bolešću.
-Ovo je velika akcija koja je veoma važna nama ženama, koja će nam pomoći da shvatimo koliko je opaka bolest koja se u ranoj fazi može lečiti – naglasila je Miščević.
Sve zainteresovane prolaznice Knez Mihailovoj ulici mogle su danas da dobiju od zaposlenih iz Instituta Batut i Institut za onkologiju Srbije informacije o samopregledu i o načinu prevencije raka dojke.
Povezana vest:  Tuborg Beer Mix – razmrdao Beograđane