katew willaim nov 2014Za Vilijama i Kejt novinari da se lepo obuku

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, princ Vilijam i njegova supruga Kejt, od 7. do 9. decembra biće u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru koje će obići Njujork i Vašington.
U želji da što bolje pripremi njihov boravak s druge strane Atlantika, kraljevska palata u Londonu poslala je notu brojnim redakcijama kojom ih podseća da novinari koji će pokrivati taj događaj moraju da poštuju striktni kodeks oblačenja i ponašanja.
Bakingemska palata se još uvek sa užasom seća da kraljica Elizabeta Druga nije mogla da bude fotografisana prilikom izlaska iz voza na stanici u Parizu, prošlog juna, jer fotograf Rojtersa nije bio u odelu.
Zbog ovog „kiksa“ redakcije su ostale bez kraljičine fotografije koja beleži taj trenutak.
Kako bi sve teklo po planu i kako se pomenuta greška ne bi ponovila, Bakingemska palata je poslala mejl svim redakcijama koje žele da proprate posetu Vilijama i Kejt u SAD.
-Novinari koji žele da prate kraljevske angažmane, bilo u Velikoj Britaniji ili u inostranstvu moraju da se povinuju kodeksu oblačenja u znak poštovanja prema kraljičinim gostima, ili bilo kog drugog člana kraljevske porodice- ističe se u elektronskoj poruci.
Iz palate, takođe, napominju da „muškarci moraju da nose odelo i kravatu, dok su farmerke i patike apsolutno zabranjene“.
Od žena se, pak, očekuje da budu „u suknji ili pantalonama i sakou“.
-Ovo pravilo važi i za tehničko osoblje – stoji u mejlu, u kom se precizira da je cilindar (šešir) „po izboru“.
Na sajtu Bakingemske palate gde se ove preporuke mogu pronaći, piše, takođe, da fotografi ne smeju da snimaju članove kraljevske porodice sa čašom u ruci ili za vreme nekog obroka.
Zabranjeno ih je fotografisati i dok drže govor – „to je moguće učiniti samo u prvoj minuti nakon početka njihovog izlaganja“.
Strogo je zabranjeno i glasno uzvikivati njihova imena kako bi privukli njihovu pažnju, a ukoliko se desi da im zaklonite pogled ili stanete između njih i publike, lako se može destiti da budete doživotno udaljeni sa kraljevskih događanja.

Povezana vest:  Beograd trči za one koji to ne mogu – Nedelja 5. maj 2019. Wings For Life organizovana trka na Ušću

PHOTO: Max Mumby/Indigo/Getty Images Entertainment