120 POLICAJACA BEZ PREDRASUDA120 POLICAJACA BEZ PREDRASUDA
 
Na današnjoj konferenciji za štapu održanoj u Media centru u Beogradu, organizacija LABRIS je predstavila rezulate obuke pod nazivom „Istopolna orjentacija i rodni identitet u radu policijskih službenika/ca“. Pored predstavnica organizacije, govorili su i gospodin Aleksandar Vasilijević, Načelnik Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici- Uprava policije MUP i gospođa Ana Zrnić, predstavnica Uprave kriminalističke policije i polaznica obuke.
Vasilijević je u ime MUP-a istakao:  „Ovo je pionirski poduhvat kada je u pitanju širenje policijske obuke kod ovako značajnih pitanja odnosa policijskih službenika prema LGBT zajednici i ostvarivanju njihovih prava, ali i pune saradnje sa zajednicom sa ciljem osiguravanja bezbednosti. Svi se pitaju zašto je baš sada organizovana obuka, ali podsećam vas da je MUP počeo saradnju sa manjiskim grupama još 2006 godine. LABRIS je sada uspeo da okupi slIčne NGO, postigne konsenzus oko ove teme i sa te pozicije nastupi ka MUP-u i pristupi realizaciji ovog značajnog poduhvata. Etika rada naših službenika u zaštiti prava gradjana i gradjanki za nas je pitanje od izuzetnog značaja, ali  suštinski doprinos boljem položaju LGBT osoba i njihovom efikasnom ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Ministarstvo je na nacionalnom i lokalnom nivou već opredelilo kontakt osobe za saradnju u pružanju pomoći LGBT zajednici. Na kraju, u ime Uprave policije želim da istaknem ogromno zadovoljstvo za  izuzetno odgovoran pristup LABRIS-a i nadam se da ćemo saradnju nastaviti i sledeće godine.“ – rekao je na kraju Vasilijević.
Obuka je imala za cilj pre svega smanjenje nasilja i homofobije, ali i obezbeđivanje uslova da policijske službe budu mesto poverenja u kome će se LGBT osobe osećati zaštićeno od nasilja, zlostavljanja I diskriminacije.  Obuci, koja je trajala od 20. oktobra do 20. novembra, prisustvovalo je 120 policijskih službenika iz 27 policijskih uprava u Srbiji. Policijski službenici/e su u okviru programa dvodnevnog treninga bili upoznati sa terminologijom i pravima koja štite LGBT osobe, ali i da prepoznaju društvene mehanizme homofobije, uobičajene predrasude o osobama koje nisu heteroseksualne orijentacije. Završni deo programa obuke predstavlja i simulacija mogućih stvarnih situacija.
U ime polaznika obuke, obratila se Ana Zrnić, predstavnica Uprave kriminalističke policije: „Naglasila bih da tema seminara nije bila na temu da li je homoseksulanost nešto dobro ili loše – već da postoji i da se problemi sa kojima se suočava ovaj deo našeg društva bolje razumeju i lakše prihvate. Tokom ovog prvog ciklusa obuke mi smo informisani ne samo o ljudskim pravima,  već i kroz šta prolaze, sa čim se sve suočavaju i kako se osećaju LGBT osobe u svakodnevnom životu.  Radionica „Živa bibiloteka“ u kojoj je učestovli homoseksulani parovi ili pojedinci je bila posebno značajna za nas jer su ljudi pričali svoja iskustva, sa kakvim se preprekama i problemima suočavaju ali i da policajci pitaju sve što ih zanima u direktnoj komunikaciji. To nam je posebno pomoglo da se razumemo sa ljudske ali i sa profesionalne strane.“
Obuke su organizovane i realizovane u saradnji sa Ministarstvom unutrasnjih poslova, Uprava policije, a uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.
LABRIS, organizacija za lezbejska ljudska prava, osnovana je u Beogradu 1995. godine I svojim doslednim zalaganjem za jednake mogućnosti kroz afirmativnu akciju pokrenula je I realizovala brojne projekte od sustinskog značaja ne samo za unapredjenje položaja LGBT populacije već I za poštovanje univerzalnih ljudskih prava I poštovanje različitosti u našoj zemlji.
Kao najznačajnije izdavajamo prvi lezbejski web site, prvu paradu Ponosa u Jugoslaviji, predlog izmena i dopuna Zakona o porodici, učešće u izradi trogodišnjeg Nacionalnog plana aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, inicirale aktivnosti koje su dovele do promene upitnika za dobrovoljne davaoce krvi kojim je osobama drugačije seksulane orjentacije dozvoljeno da daju krv. Labris je 2008. konačno dobio odgovor od Srpskog lekarskog društva na zahtev koji je upućen još 2005. godine, kojim SLD potvrđuje zvaničan stav Svestke zdravstvene organizacije – da istopolna orijentacija nije bolest.
LABRIS je inicijator okupljanja PFLAG grupe koju čine roditelji, članovi porodice i prijatelji lezbejki i gejeva, posvećeni unapređenju položaja i društvenog prihvatanja LGBT osoba kao i kampanja o registrovanim istopolnim zajendicama „Ljubav je zakon“.
Povezana vest:  Beograd domaćin internacionalne izložbe posvećene Svetskom prvenstvu u fudbalu