Sahovski vikend u Delta City-juPrvi „Šahovski vikend“ u Delta Cityju

Ukoliko želite da naučite više o šahu ili da demonstrirate svoju veštinu u ovoj igri staroj više od 2000 godina, igrate sa šahovskim prvacima – posetite prvi „Šahovski vikend“, u subotu i nedelju, 31. januara i 1. februara, u atrijumu Delta Cityja.

Kratka istorija šaha

Iako ne postoje precizni podaci o poreklu šaha, smatra se da je nastao pre više od 2.000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja u Uzbekistanu pronađene su dve figurice od slonovače za koje se smatra da pripadaju periodu vladavine cara Huviške (II vek), a za koje se pretpostavlja da su šahovske figurice. Dalja istraživanja o poreklu ove igre vode nas u Indiju, u V vek, kada je i nastala posebna vrstva vojne igre „čaturanga“, u čijoj se igri kretanje figura određivalo bacanjem kocke.

Međutim, najveću ulogu u popularizaciji šaha imala je upravo Zapadna Evropa – u 13. veku je toliko bio popularan da se igrao čak i za novac, pa ga je 1254. godine francuski kralj Luj IX zabranio zbog kockanja. Kao predmet zabrana i obožavanja, smatran je za prestižnu razonodu plemstva i elite, što najbolje pokazuju i skupocene umetničke šahovske table koje datiraju iz ovog perioda.

Povezana vest:  ŠTARK VAM PREDSTAVLJA „INTEGRINO" - KEKS SA PUNIM UKUSOM ZDRAVLJA

Osnovna pravila..

Šah se igra na kvadratnoj proči (šahovska tabla) koja je podeljena na 8 kolona i 8 redova polja, koja su naizmenično crne i bele boje. Svaki igrač počinje igru sa 16 figura – kralj, kraljica (ili dama), dva topa (ili kule), dva skakača (ili konja), dva lovca i osam pešaka (ili  piona). Jedan igrač igra belim, a drugi crnim figurama, naizmenično ih pomerajući, pri čemu „beli igrač“ ima prednost prvog poteza. Cilj igre je dovesti protivnika u šah-mat situaciju – što znači „kralj je bespomoćan/mrtav“.

Povezana vest:  ACADEMMMY – počeli prvi kursevi

Šah-mat je situacija kada je kralj napadnut i ne postoji način da se odbrani ili pomeri na „bezbedno“ polje. U slučaju šah-mata, partija se završava, a pobednik je igrač koji je matirao protivnika. Takođe, partija može biti završena na još dva načina – remijem ili pat pozicijom.

Remi – situacija kad nijedan igrač ne može matirati suparnika usled nedostatka figura ili kada procene da ne mogu nadigrati protivnika – tada dogovorom zaključuju remi.

Pat je situacija kada je jedan od igrača na potezu, ali ne može da pomeri ni jednu svoju figuru.

Još neke zanimljivosti…

Gledano kroz istoriju, ne postoji ni jedna društvena igra koja uživa takvo poštovanje i status, kao šah. Čak i njegovo samo ime govori da je to „kraljevska igra“ – ime je dobio je persijske reči Shah, što znači kralj.

Povezana vest:  Besplatni dermoskopski pregledi kože u Novom Sadu 23. maja

Šah su igrali i obožavali i brojni velikani – Gete je govorio „Šahovska igra je ispit uma“, dok se Volterovo obožavanje ove igre najbolji ogleda kroz izjavu: „Od svih igara, šah zaslužuje najveću počast ljudskog uma. Šah je više nego igra, manje nego nauka.“

Odigrajte brzopoteznu partiju šaha sa Teodorom Injac

Zainteresovani posetioci i ljubitelji šaha imaće priliku da se tokom oba dana manifestacije, od 12 do 14 časova, oprobaju u brzopoteznim partijama šaha i odmere „snagu“ sa Teodorom Injac, svetskom školskom prvakinjom u brzepoteznom šahu u kategoriji do 15 godina.

Takođe, tokom oba dana takmičenja, od 10 do 22 sata, posetioci će imati priliku da igraju šah i konsultuju se sa brojnim trenerima i afirmisanim šahistima.