Mapa kao medijTri godine zvučne mape Beograda , priče za nove generacije

Seminarom „Mapa kao medij“ obeleženo je tri godine rada u okviru projekta Zvučna mapa Beograda.
„Pre tri godine pokrenuli smo projekat sa željom da se na jedan moderan način zabeleže razgovori o društvenoj istoriji grada i da se napravi zvučna razglednica mesta koja su važna Beograđanima. Tako je nastala jedinstvena metoda mapiranja za novu prezentaciju ove vrste kulturnog nasleđa. Zvučna mapa može biti dodatna vrednost redovnoj turističkoj ponudi grada i jedinstveni arhiv za međugeneracijsku razmenu, a veliku zahvalnost za podršku dugujemo Ministarstvu kulture, Telenor fondaciji i od prošle godine Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija“, izjavila je Virdžinija Đeković iz Udruženja „Tačka komunikacije“, pokretača projekta.
Na proslavi povodom tri godine rada projekta bilo je prisutno i više od 100 dosadašnjih sagovornika Mape, a za 2016. godinu najavljeno je otvaranje poziva za stanovnike svih delova Beograda, s obzirom na pokazano interesovanje da se na spisku tačaka nađu i drugi krajevi pored već mapiranih Dorćola i Savamale, kao najstarijih.
U samoorganizovanom Umetničkom prostoru U10, kroz nekoliko predavanja, diskusiju i multimedijalne prezentacije savremena kartografija analizirana je sa više aspekata – kao dizajnerski, turistički, geografski i širi društveni medij.
Seminar „Mapa kao medij“ bio je prilika da se stekne uvid na koji način mape danas mogu da komuniciraju kao interdisciplinarni medij, kao i na koji način karte mogu da budu korisne i nađu svoju primenu u umetnosti, ekonomiji, novinarstvu. Ovakvom vrstom edukacije, većinom studenti i mladi profesionalci proširili su svoja znanja i stekli uvid u nove tendencije u oblasti digitalne kartografije.
Na adresi www.zvucnamapabeograda.rs i putem aplikacije za android uređaje priče su dostupne na dva jezika, a od ove godine korisnici imaju mogućnost preuzimanja i posebno kreiranih zvučnih šetnji za samostalno kretanje kroz ulice i istoriju Beograda.
Zbog uspostavljene jedinstvene metode rada sa lokalnom zajednicom Zvučna mapa je prošle godine predstavljena i na Bijenalu arhitekture u Veneciji, kao i na nekoliko domaćih i stranih festivala.

Povezana vest:  "Masterworks: Unpacking Fashion"-Remek dela odpakivanje mode