Sadjenje Cia kutka - Aleksandra Jankovski Avon i Nevena Radulovic Avon 
Avon poklonio „Čia kutak“ Botaničkoj bašti
 
Bujna vegetacija u stakleniku Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu bogatija je za još jednu biljnu vrstu zahvaljujući kompaniji Avon, koja je u njemu zasadila kutak sa čia semenkama koje su u svetu postale pravi hit.
Popularnost ovih semenki ne treba da čudi, imajući u vidu da čia daje višestruke benefite i pozitivno utiče na zdravlje ali i na lepotu. Može biti vrhunsko oružje u borbi protiv problematične kože, viška kilograma, pa čak i zdravstvenih problema. Njena kompozicija ima blagotvorno dejstvo na akne, crvenilo i bore, a istovremeno hidrira kožu i štiti je od štetnih spoljašnjih uticaja. Tajna hidratacije koju ova semenka pruža leži u njenoj mogućnosti da upije 12 puta više vode od sopstvene težine. Takođe, čia vam može pružiti dvojaku pomoć u postizanju blistavog tena, ne samo iznutra, konzumiranjem semenki, već i spolja, korišćenjem proizvoda koji ih sadrže.
„Sada kada se sve veći broj ljudi okreće zdravom životu i prirodnom izgledu koji zahteva negovanu kožu, čia je ponovo u centru pažnje i predstavlja nezaobilazan trend u svetu lepote i zdrave ishrane. Želeli smo da je predstavimo domaćoj javnosti i drago nam je da smo u okviru ove lepe saradnje sa Botaničkom baštom, poklanjanjem „Čia kutka“, dali svoj doprinos njenom bogatom biljnom fondu.“ – izjavila je Aleksandra Jankovski iz kompanije Avon.
„Kao deo Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Botanička bašta „Jevremovac“ predstavlja jedinstvenu učionicu i laboratoriju pod otvorenim nebom, u kojoj je svaka nova biljna vrsta više nego dobrodošla. Novi „Čia kutak“ omogućiće studentima i široj javnosti da se upoznaju sa ovom impresivnom biljkom koja vodi poreklo iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale, gde se i danas mnogo koristi.“ – izjavila je Olivera Popović iz Botaničke bašte.
Drevne civilizacije Azteka i Maja su verovale da čia semenke imaju magijska svojstva i da predstavljaju prirodan izvor energije i izdržljivosti, a ime su dobile po majanskoj reči za snagu.
Odlične su za održavanje vitke linije, jer imaju vrlo malo kalorija a nakon konzumiranja nabubre u stomaku i izazivaju sitost koja traje. Njihovo redovno konzumiranje značajno može doprineti i borbi protiv dijabetesa, holesterola i artritisa.
Pripremite sami svoju masku za lice i uverite se u snagu čia semenki – rezultati će vas oduševiti
Sipajte tri supene kašike čia semenki u manju posudu i prelijte ih sa dve supene kašike vode. Ostavite da odstoji trideset minuta, lagano mešajući na svakih deset minuta. Nakon tridesetak minuta, kada smesa postigne gelastu strukturu, dodajte 2 supene kašike meda i jednu supenu kašiku maslinovog ulja. Sve zajedno pomešajte i stavite na lice. Možete blago utrljavati jer smesa predstavlja odličan piling, ili jednostavno možete ostaviti da deluje kao hidratantna maska 10 minuta.
Ukusan i zdrav puding – za dezert bez griže savesti!
Ukoliko ne možete da odolite slatkišima, a pazite na liniju, čia puding je idealan izbor za vas! Sve što vam je potrebno je 2 čaše sojinog, bademovog, pirinčanog ili kravljeg mleka,
Povezana vest:  Spanać nije bogat gvožđem kao što se smatralo