HM Inicijativa prikupljanja odece 1Inicijativa prikupljanja odeće H&M-a od sada i u Srbiji – globalna inicijativa za ponovnu upotrebu i reciklažu odeće

H&M je prva modna kompanija koja je proleća 2013. pokrenula globalnu inicijativu prikupljanja odeće . Ova inicijativa će biti dostupna i u Srbiji od 1.aprila 2015. Svi kupci u Srbiji će biti u mogućnosti da donesu nošenu ili odeću koja im više nije potrebna, od bilo kog proizvodjača i u bilo kakvom stanju i predaju je u H&M kutije za prikupljanje odeće u svim H&M radnjama u Srbiji.
„Ova inicijativa je prvenstveno ekološki projekat. Kratkoročno imamo jasan cilj da izbegnemo otpad i umanjimo otpad od tkanina koji dospe na deponije. Dugoročno želimo pronaći rešenje koje omogućuje recikliranje svih tekstilnih vlakana i njihovu pripremu za ponovnu upotrebu“, kaže Karl-Johan Person, glavni izvršni direktor H&M-a.

Povezana vest:  Obnova dečjih prostorija u domu za decu bez roditeljskog staranja „Drinka Pavlović”

HM IPO8Preko ove inicijative, kupci H&M-a mogu pomoći u očuvanju prirodnih resursa i doprineti smaneniu uticaja na okolinu smanjujući tekstilni otpad. H&M prihvata odevne predmete bilo koje marke i u bilo kakvom stanju. Zauzvrat, kupci će za svaku vreću stare odeće koju donesu, dobiti kupon za 15% popusta na omiljeni odevni predmet. Prikupljenu odeću preuzima i:Collect, partner H&M-a u ovoj inicijativi, koji obezbedjuje infrastruktru za obradu i novu upotrebu.
Od pokretanja ove inicijative 2013. godine, prikupljeno je više od 13.000 tona tekstila širom sveta – to je jednako količini materijala koja se upotrebi za izradu 65 miliona majica. Februara 2014. godine, H&M je predstavio prve proizvode napravljene od recikliranih tkanina od odeće sakupljene u okviru Inicijative prikupljanja odeće.
Prihodi od Inicijative prikupljanja odeće će biti donirani H&M Fondaciji za održivost (H&M Conscious Foundation). Prihod će se upotrebiti za investicije u inovativne projekte umerene na zaokruživanje životnog ciklusa za tekstilna vlakna, odnosno ponovnu upotrebu i reciklažu tekstilnih vlakana za novu upotrebu.

Povezana vest:  X FACTOR ADRIA 2015, Antonija bila sjajan vodič Aleksandru Radojičiću u Zagrebu