bgd manifest 19052015 003Prvi festival manifestacija, destinacija i degustacija
 
Na prvom festivalu manifestacija, destinacija i degustacija „Beogradski manifest“ od 22. do 24. maja Gornji i Donji grad Beogradske trvrđave ugostiće više od 50 gradova i opština Srbije preko 15 festivalskih celina, najavljeno je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.
Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo istakla je danas da su manifestacije prepoznate kao jedan od najznačajnih turističkih proizvoda Srbije, kao i da ovim festivalom počinje letnja turistička sezona u Srbiji.
„Manifestacije su postale svojevrsni turistički brend Srbije koje okupljaju turiste iz zemlje, regiona, Evrope i sveta“, napomenula je ona i dodala na „Beogradski manifest“ treba dodatno da uvrsti prestonicu i njenu turistučku ponudu na mapu Evrope.
PR „Beogradskog manifesta“ Ana Radonjić napomenula je da im je osnovna ideja da posetioci na jednom mestu mogu da vide i dožive manifestacije i festivale koje se organizuju u Srbiji i regionu.
Ona je dodala da osim predstavljanja učesnika festivala imaju za cilj i unapređenje saradnje postojećih festivala, kao i inspiraciju za razvoj novih.
Radonjić je najavila da će ekskluzivno za ovu priliku posetioci biti u prilici da vide piromuzički vatromet i leteće balone 15 ekipa iz cele Evrope.
Multimedijalni ili piromuzički vatrometi su i dalje novost u Srbiji. Za razliku od običnih vatrometa koji uključuju samo vizuelne efekte, piromuzički vatrometi predstavljaju spoj zvučnih i vizuelnih doživljaja.
Sva tri dana trajanja festivala biće održavana takmičenja u preciznom letenju balona, kao i da ih posmatraju iz blizine tokom aktivnosti vezanog leta, koji simulira podizanje balona i njegovo spuštanje na tlo, dok je „Night glow“ naziv večernje atrakcije koja će pružiti sliku balona koji svetle u noći.
Ana Rajlić iz JP „Beogradska tvrđava“ rekla je da to preduzeće vodi računa o samom kompleksu, ali i o tome da programi budu sadržajni i dodala da se nada da će „Beogradski manifest“ trajati puno godina.
Vođa grupe „Legende“ Zoran Dašić Daša smatra da je u Beogradu odavno trebao da bude organizovan ovako sveobuhvatni festival koji pokriva toliko puno oblasti.
Preko 15 festivalskih celina tokom trajanja „Beogradskog manifesta“ biće predstavljeno najlepše iz srpske kuhinje, turizma, filmske umetnosti, muzike, plesa, prirode i kreativnih ideja.
Posetiocima će hranu pripremati kuvari-šampioni koji su na takmičenjima poneli prve nagrade za kulinarsko umeće, dok će domaćini muzičkog programa biti festivali: Beer fest, Zaječarska Gitarijada, Nišvil, Dragačevski sabor trubača, Love fest i mnogi drugi, pa posetioce svako veče očekuju koncerti.
Filmski program organizuju Fest, Palić Film Festival, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Cinema city, Kids fest, a pored druženja sa glumcima i rediteljima, posetioci će moći da pogledaju nagrađivana filmska ostvarenja u bioskopu na otvorenom u formi „Silent movies“.
Plesne škole će na „Plesnoj livadi“ razigravati posetioce uz ritmove i zvuke salse, sambe, flamenka, tanga, dok mališane očekuje posebna zona namenjena igri, kreativnim radionicama i animacijama.
Ljubiteljima konjičkog sporta sprema se program koji će sa Hipodroma biti preseljen na Donji grad Kalemegdana. Mala škola konjičkog sporta pružiće edukativne informacije o uzgoju i dresuri konja, a posebna atrakcija biće revija starih fijakera.
Na Gornjem gradu nalaziće se zona „Svet mašte“ u kojoj će mališani moći da uživaju u zabavnim i kreativnim igrama, pozorišnim predstavama, sportskim aktivnostima, muzičkom i plesnom programu.
Takođe, tu će biti i zona „Aduti Srbije“ u kojoj će zainteresovani moći da se upoznaju sa turističkom ponudom preko 50 opština Srbije, ali i zona „Svet dobre hrane“ u kojoj će moći da se okuse kupus, pasulj, gulaš, riblja čorba, roštilj…
U zoni „Priroda nam dala“ zainteresovani će moći da probaju plodove koji se uzgajaju u voćnjacima i na poljima širom zemlje, dok je „IQ zona/re-kreacija uma“ mesto na kojima će moći da se dođe do informacija o programima obrazovnih centara, kao i šta to nude škole talenata i kreaticnih veština.
Koncept festivala „Beogradski Manifest“ oličen je u ideji da posetioci upoznaju najlepše od Srbije i da naše tradicionalne vrednosti građani dožive na kreativan i savremen način.
Cena ulaznica je 250 dinara, od čega je 200 dinara vaučer za konzumaciju. Festival će u petak otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
 
PHOTO: Miloš Rafailović/ATAIMAGES
Povezana vest:  Jubilarna „Noć kupovine” u petak 11. maja