flamingosi bec

Podmladak u bečkom zoo-vrtu – 19 flamingosa

U bečkom zoološkom vrtu „Šenbrun“ nedavno je na svet došlo 19 ružičastih flamingosa. Na prvi pogled srodstvo baš i nije primetno jer ptići ne liče na roditelje. „Ptići su sive boje koja ih u prirodi bolje štiti od grabljivica. Za otprilike tri godine njihovo perje poprimiće ružičastu boju kao kod odraslih flamingosa“, objašnjava direktorka zoo-vrta Dagmar Šrater. Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane u prirodi. U zoo-vrtu flamingosi dobijaju posebnu hranu sa dodatkom specijalne boje.
Roze flamingosi su veoma rasprostranjena vrsta. Procenjuje se da u Evropi ima oko 20.000 polno zrelih parova a najveći broj flamingosa nalazi se u predelu Camargue u Francuskoj.
-Uzgoj flamingosa različitog uzrasta u zoo-vrtu je veoma zanimljivo posmatrati. Najmlađi su u gnezdima ispod perjanog ogrtača svojih roditelja, koji se smenjuju u gnezdu i ptiće hrane energetski bogatom tečnošću iz ždrela. Oni malo odrasliji su već napustili gnezda, njih negujemo u jednom prihvatilištu poput obdaništa – objašnjava Šrater.

Povezana vest:  Bez optužnice protiv Paris Hilton

PHOTO: Daniel Zupanc