Pope Francis in St Peters Square

Vatikan i mediji o papinom blagoslovu lezbijki

Vatikan je upleten u dešavanja oko savremene, sekularne verzije „Indeksa zabranjenih knjiga“ nakon što su mediji papin blagoslov književnici – lezbijki, čije je knjige zabranio gradonačelnik Venecije, protumačili kao odobravanje njenog načina života, prenosi AP.
Autorka knjiga za decu i mlade, lezbijka, Frančeska Pardi pisala je papi Franji u junu žaleći se kako su njene knjige, od kojih se neke posvećene odrastanju dece uz gej, samohrane ili razvedene roditelje, osporavane od strane katoličkih grupa i političara.
Njena dela su se, na primer, našla među 49 naslova koje je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro nedavno zabranio u predškolskim ustanovama jer se bave pitanjima roda.
Misleći da će papa ceniti poruke njenih knjiga, Pardi mu je poslala kopije 30 naslova, objasnivši da se u njima ne bavi teorijom roda ili seksom, već govori o toleranciji.
Pre nekoliko nedelja, zvaničnik Vatikana monsinjor Peter Vels poslao je književnici pismo u ime pape Franje u kome joj zahvaljuje na gestu i blagosilja nju i njenu partnerku, ohrabrujući je da nastavi sa svojim „aktivnostima u službi mladih generacija i širenju ljudskih i hrišćanskih vrednosti“.
Pardi je izjavila da to pismo nije shvatila kao papino odobravanje njenog načina života (ona i njena partnerka imaju četvoro dece), već da su to mediji na takav način interpretirali zahtevajući od Vatikana da se oglasi tim povodom.
Portparol Svete stolice Kiro Benedetini je u svojoj izjavi naglasio da u pismu jasno stoji da je papa Franja ohrabrivao Pardi da nastavi sa aktivnostima zasnovanim na hrišćanskim vrednostima.
„Papin blagoslov na kraju pisma odnosi se na osobu, a ne na učenja koja nisu u saglasnosti sa doktrinom crkve o teoriji roda, koja se nije nimalo promenila, što je i sveti otac nedavno ponovio“, rekao je on.
Jedan od zabranjenih naslova „Little Egg“ govori o jajetu, koje će se uskoro izleći i koje ide u potragu za porodicom, nailzaće pritom na različite roditelje – dve majke, dvojicu očeva, samohrane roditelje, roditelje različite rase, „tradicionalne“ roditelji, da bi zaključilo da bi svi oni bili odlična porodica.
Spisak „zabranjenih knjiga“ gradonačelnika Venecije izazvao je bes među grupama za ljudska prava. Inače taj spisak neke podseća na Vatikanov „Indeks zabranjenih knjiga“ iz 16. veka koji je obuhvatao knjige poglašene jeretičkim od strane inkvizicije.

Povezana vest:  Goca i Dušica u humanoj misiji

PHOTO: Franco Origlia/Getty Images News