Frederick Forsyth

Frederik Forsajt: Radio sam za Mi6

Britanski pisac Frederik Forsajt je u svojoj autobiografiji otkrio da je radio za britansku obaveštajnu službu Mi6.
Forsajt, autor romana „Operacija Šakal“, „Kobra“, u autobiografiji piše kako je pomagao britanskoj agenciji u inostranstvu, u nigerijskom delu Bijafre, Istočnoj Nemačkoj, Rodeziji i Južnoj Africi, piše AFP.
Dok je radio kao novinar 1968. prišao mu je pripadnik Mi6 koji se predstavio kao „Roni“ i koji je želeo „saradnika duboko u Bijafri“ gde je besneo građanski rad između 1967. i 1970.
-Kada sam se vratio u džunglu, imao je jednog – piše Forsajt u svojim memoarima „The Outsider“ čiji su delovi objavljeni danas u Sandej Tajmsu, pre zvaničnog objavljivanja knjige idućeg meseca.
Dok je Forsajt bio tamo, izveštavao je o vojnoj i humanitarnoj situaciji a Ronija je informisao o stvarima koje, iz različitih razloga, nisu mogle da se pojave u medijima.
Od Forsajta je 1973. zatraženo da u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj izvede misiju za Mi6.
-Njihov predlog je bio jednostavan. Postojao je saradnik, ruski pukovnik koji je radio za nas u Istočnoj Nemačkoj i imao je paket koji je trebalo izneti – napisao je on.
Forsajt tvrdi da je u Drezdenu pokupio paket od pukovnika u toaletu muzeja Albertinum.
U Rodeziji je 1970ih od njega zatraženo da sazna kakve su bili planovi tadašnje vlade dok je 1980ih trebalo da sazna šta vlada planira da uradi sa svojim nuklearnim naoružanjem prilikom transfera moći Afričkom nacionalnom kongresu.
U zamenu za saradnju, Forsajt tvrdi da su mu pripadnici Mi6 pomagali u istraživanjima za njegove romane. „Imao sam broj koji treba da pozovem. Otišao bih na ručak i pitao da li je ovo OK. Oni bi proverili sa pretpostavljenima i javili mi“, napisao je on.
Forsajt, 77, je napisao više od 20 romana i prodao preko 70 miliona knjiga širom sveta.

Povezana vest:  Grazia Shopping night u Fashion Park Outlet Centru Inđija uz Natašu Bekvalac

PHOTO: PHILIPPE LOPEZ/AFP