Tijana Stojiljkovic Sedma beogradske gimnazije godinama se uspesno bavi plesom

U BEOGRADU OBELEŽEN „INKLUZIVNI DAN“ – SVI SE SMEJEMO, ALI RAZLIČITO!

Svečanim programom učenika i učenica Sedme beogradske gimnazije održanim na Kalemegdanu, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom «Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju» u jugoistočnoj Evropi, obeležen je Inkluzivni dan. Istovremeno, pored Beograda, sličan događaj koji ima za cilj podizanje svesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju, održan je i u Tirani, Prištini, Skoplju, Podgorici, Sarajevu i Zagrebu pod motom «Svi se smejemo, ali različito».
Sedma beogradska gimnazija jedna je od 49 škola iz 48 gradova odabranih da budu pilot-škola ovog regionalnog programa koji zajedno podržavaju Evropska unija i Savet Evrope. Nakon tri godine iskustva u primeni inkluzivnog obrazovanja, odnosno uključivanja sve dece u nastavno-obrazovni proces, svojim programom deca su danas dokazala da je ova vrsta obrazovanja preduslov za inkluzivno društvo i da je moguća u praksi. «Nadamo se da će naše pozitivno iskustvo poslužiti kao primer drugim školama i stvoriti preduslov za podršku kreiranja politika u uvođenje inkluzivnog obrazovanja u redovni nastavni proces», izjavio je Miroslav Markićević, direktor Sedme beogradske gimnazije, ističući važnost koju je ovaj projekat imao za formiranje nastavničke mreže škola i nastavnika, koji su kroz studijska putovanja i seminare, razmenili iskustva sa svojim kolegama i to ne samo iz našeg regiona već i iz nekih zemalja Zapadne Evrope.
Građanima i građankama Beograda, učenici Sedme beogradske gimnazije predstavili su se muzičkim i plesnim numerama, monologom, čitanjem eseja, recitovanjem na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku, dok su program ispratili njihovi drugari, nastavnici, roditelji i zvanice iz državnih i nevladinih instiucija.

Povezana vest:  Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Više informacija o projektnim aktivnostima možete naći na linku: http://pjp-eu.coe.int/en/web/inclusive-education/