devojka-i-pas

Psi prepoznaju emocije po izrazu lica i intonaciji glasa

Psi mogu da na osnovu izraza lica i intonacije glasa prepoznaju naša raspoloženja, što je osobina koja se dosad pripisivala isključivo ljudima, otkriva studija objavljena u časopisu Biology Letters Britanskog kraljevskog društva.
Životinje su kadre da prepoznaju emocije drugih životinja i naslute njihove namere, ali samo unutar jedne te iste vrste. Da bi shvatio osećanja druge vrste, mozak mora biti u stanju da slike i zvuke koje razabire preobrati u mentalne reprezentacije. On mora da bude sposoban da ih proceni, uporedi, povezuje i kombinuje.
Za potrebe istraživanja, naučnici sa britanskog Linkoln Univerziteta i brazilskog Univerziteta u Sao Paulu, postavili su 17 pasa ispred fotografija ljutitih i nasmejanih lica, kombinirajući ih sa zvukovima veselih i iznerviranih glasova.
Psi su uspešno povezivali veseo glas sa fotografijom srećne osobe, kao i ljutiti glas sa namrgođenom facom, što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osećanja i da utvrde koherentnost informacije.
„Naša studija pokazuje da su psi sposobni da povežu dve vrste čulnih informacija i da ostvare koherentnu percepciju ljudskih osećanja. Ta kognitivna sposobnost je dosad bila zapažena samo kod ljudi“, rekao je Kun Guo sa Linkoln Univerziteta.
Mnogi vlasnici pasa svedoče da su njihovi ljubimci vrlo osetljivi na raspoloženja članova porodice.
Ipak, istraživači ističu da postoji značajna razlika između naučene reakcije, na gnevan glas na primer, i prepoznavanja različitih podataka.
„U ovom istraživanju psi nisu imali vremena da se upoznaju sa subjektima na fotografijama i njihovim glasovima. To upućuje na zaključak da je sposobnost kombinovanja emotivnih znakova psima urođena“, rekao je Danijel Mils.
„To je možda rezultat posebnog odnosa koji psi imaju sa ljudima“, izjavila je za AFP vođa istraživanja Natalija Albukerki.

Povezana vest:  Nega suve kože bez kompromisa uz Eucerin novitet