Izložba pod nazivom „Vagner, Los, Hofman. Dizajn nameštaja bečke moderne. Umetnici, nalogodavci, proizvođači“ otvorena je u Beču u „Riznici dvorskog nameštaja“. Vodeće arhitekte bečke moderne – Oto Vagner, Jozef Hofman i Adolf Los – stvarali su na prelazu iz 19. u 20. vek kada je dizajn nameštaja doživeo preobražaj, a Beč postao prava stvaralačka laboratorija.

Jedan od najvećih muzeja nameštaja u svetu, „Riznica dvorskog nameštaja“ u Beču, uspeo je da povodom ove izložbe rekonstruiše izgled tadašnjih soba i trpezarija.

Jozef Hofman je oko 1915. godine napravio trpezariju za novinarku, kritičarku umetnosti i vlasnicu najposećenijeg salona u Beču, Bertu Cukerkandl (1864–1945). Trpezariju koji je Hofman osmislio čini sto od orahovog drveta sa dvanaest stolica od bukve. Upravo taj salon će posećivati mnogi intelektualci tadašnjeg Beča, od Klimta do Šniclera preko Maksa Rajnharta do Huga fon Hofmanstala. Kada je Hofman ovoj salonskoj dami 1916. godine na četvrtom spratu palate „Liben-Auspic“ uredio stan, ona je zabeležila: „Moj stan je u znaku moderne i u znaku mene same.“

Povezana vest:  OPERA IZ META, BALET IZ BOLJŠOJA - USKORO U BIOSKOPIMA „CINEPLEXX“

Kao unutrašnji dizajneri Vagner, Hofman i Los su imali jedinstvene predstave o stanovanju i enterijeru te ova izložba pomoću različitih komada nameštaja prikazuje njihove drugačije perspektive. Na izložbi će tako biti predstavljena Losova, do sada nepoznata javnosti, „Soba za gospodu“. U njoj se nalaze masivni komadi tamnog nameštaja, kožni dvosed i dve fotelje sa jednim glavnim kao i pomoćnim stočićem.

Povezana vest:  Ko je zaista bio Marko Kraljević?

Adolf Los je inače poznat po uređenju bečke knjižare „Manc“ i dizajniranju nameštaja 1899. godine u poznatom bečkom „Café Museum“ koji se nalazi u ulici Operngase i koji je nekada bio stecište bečkih umetnika.

Konačno, Oto Vagner je izrađivao nameštaj koji se odlikuje jednostavnošću„ Na izložbi će između ostalog biti izložena njegova „Soba za dame iz ulice Deblergase“ koju je Vagner dizajnirao za svoju suprugu. Ona se sastoji od vrlo svedenog nameštaja za sedenje u svetlim bojama, pomoćnog stočića i sekretera.

Povezana vest:  IZLOŽBA PRINCA MIHAILA OD JUGOSLAVIJE U OPERI I TEATRU MADLENIANUM

Izložba je otvorena od 21. marta do 7. oktobra 2018. godine.

Više informacija:

www.hofmobiliendepot.at

Copyright: Fotelja, Adolf Los © BMobV, Foto Lois Lammerhuber