Ženska teniska reprezentacija Srbije igraće u B grupi Evro-afričke zone Fed kupa sa selekcijama Velije Britanije, Hrvatske, Madjarske, Turske, Grčke, Gruzije i Slovenije, saopštio je danas .

Nakon velikih izmena koje će od 2019. godine doživeti Dejvis kup takmičenje, na sitne promene ITF se odlučio i u Fed kupu.

Zonsko takmičenje (samo Evro-afrička zona) je podeljeno u dve grupe, dva grada, odnosno dve države koje će biti domaćin prvog kola.

Nakon dugogodišnje prakse da se Fed kup mečevi prvog kola I grupe Evro-afričke zone održavaju u jednom gradu, ITF je rešio da od 2019. tu zonu podeli na dve grupe, A i B.

Povezana vest:  ATP INDIAN VELS 2011, Troicki preko Ljodre do Đokovića

Srbija je smeštena u Grupu B, a domaćin te grupe biće grad Bat u Veliko Britaniji.

Grupa A biće odigrana u poljskom gradu Zjelona Gora, a tamo će se takmičiti Poljska, Rusija, Ukrajina, Estonija, Bugarska, Danska i Švedska.

Takmičenje se će se odvijati po sistemu „svako sa svakim“, a svaki meč u grupi podrazumeva dva singl susreta i dubl.

Pobednici grupa boriće se medjusobno za plasman u plej-of za popunu Svetske grupe B 2020.

Takmičenje je na programu od 6. do 9. februara 2019. godine.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2013, Obradović: Biće teško sa Belgijom, nema favorita

„Promena pravila je samo u tome što će se igrati na dve lokacije, tako da nije neka bitna promena i neće uticati na sam plasman ekipa“, rekla je selektorka Srbije Tatjana Ječmenica Jevtić.

Ona je istakla da u ovom trenutku ne može da kaže da li je Srbija izvukla težu ili lakšu grupu.

„Naša grupa, kada se pogledaju reprezentacije, može da bude jača od one u Poljskoj, ali ne mora da znači da će tako i biti, jer sve zavisi ko će u kakvom sastavu doći, tako da je teško dati procenu u ovom trenutku da li smo izvukli težu ili lakšu grupu“, rekla je Ječmenica Jevtić.

Povezana vest:  Četvoro srpskih tenisera sutra igraju na Rolan Garosu

„Samo ako budemo bili u najjačem sastavu možemo da očekujemo, uz veliku borbu, ispunjenje cilja, a to je plasman u Svetsku B grupu“, dodala je selektorka Srbije.

Ona je, na kraju, istakla da se nada da će Srbija biti u najjačem sastavu.

„U tom slučaju možemo svakoga da pobedimo“, zaključila je Ječmenica Jevtić.