Bečka služba „Umweltberatung“ daje nekoliko ekoloških saveta kao i preporuke o najjednostavnijim poklonima za praznične dane. Kupujte minimalno, nemojte previše da čistite i iskoristite najveći deo slobodnog vremena za odmor – jedino tako ćete uživati u Božiću.

Kada su u pitanju Božićni pokloni, igračke su veoma tražene i veoma skupe na svakoj listi za kupovinu. Da biste najdražima nabavili odgovarajuća iznenađenja iskoristite slobodno vreme koje imate, kupujte samo dobar kvalitet, a igračke koje imaju jak miris ostavite na polici – to je bolje za zdravlje Vašeg deteta i za Vaš novčanik, izjavio je ekološki toksikolog, Harald Bruger.

Povezana vest:  Filip Moris u Srbiji partnerima u maloprodaji omogućio plaćanje faktura putem mobilnog telefona

Iako svojim šarenim bojama fasciniraju decu, nikako ne uzimajte takozvane „ljigavce“ budući da od testiranih 13 proizvoda svi sadrže jedinjenja bora. Borska kiselina ne sme da se nađe ni u praškovima za pranje veša niti sredstvima za čišćenje, a pogotovo ne u igračkama.

  • Kupite korišćene igračke, a poklonite dalje one koje vaša deca više ne koriste!
  • Menjajte igračke za neki drugi predmet ili ih iznajmite na mestima gde je to moguće (picoclan.at, www.kleinaberfein.at)!
  • Dogovorite se sa rodbinom da se pokloni smanje na razumnu meru!
  • Ako odlazite na dečje zabave za vreme praznika, neka svako dete dobije po jedan poklon – samo od svojih roditelja! Time ćete sprečiti gomilanje nepotrebnih, plastičnih igračaka u svom domu.
  • Ne kupujte igračke na baterije!
  • Ako kupujete nešto odraslima, neka to budu putni aranžmani, karte za bioskop ili koncert, a ne nužno predmeti. Ukoliko ne želite ni to, izađite sa najboljim prijateljima pa makar nazdravite zajedno!
Povezana vest:  Sberbank Srbija obnovila životni prostor deci u Domu „Jovan Jovanović Zmaj“

Link:

www.umweltberatung.at

PHOTO: WienTourismus/Christian Stemper i WienTourismus/Peter Rigaud