Projekat „Istorija u slikama na znakovnom jeziku“ koji je podržan kroz konkurs povećanje pristupačnosti ustanova kulture Fondacije „Novi Sad 2021″, a koji sprovodi Arhiv Vojvodine u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Vojvodine, počeo je sa realizacijom. Kroz tromesečnu obuku znakovnog jezika za zaposlene u ustanovama kulture omogućiće se pristupačnost u komuniciranju sa gluvim i nagluvim osobama.

U okviru javnog konkursa „Pristupačnost“ koji je Fondacija „Novi Sad 2021″ raspisala prošle godine podržano je ukupno 6 projekata ustanova kulture u čijem je fokusu upravo „pristupačnost“ i to u ukupnom iznosu od 4.373.500 dinara.

Projektom „Istorija u slikama na znakovnom jeziku“ je takođe planirano da se osobama sa nekim stepenom oštećenja sluha omogući pristupačnost sadržajima Arhiva, istraživačkoj sali, kao i pristup svim izložbama koje Arhiv organizuje. Na taj način, osobe sa oštećenim sluhom biće aktivno uključene u društvena dešavanja na polju kulture.

Povezana vest:  Top devet modela jakni iz nove Guess kolekcije za sve prilike

U okviru javnog konkursa „Pristupačnost“ još pet projekata

Iz radionica inkluzivnog karaktera nastale su dve predstave koje se realizuju u sklopu projekta „Umetnost i inkluzija“ koji potpisuju Galerija Matice srpske i udruženje Per.Art. „Mala žurka propuštenog plesa“ je definisana kao hibridni javni događaj u kojem učestvuju svi: i publika i i izvođači, i osobe sa invaliditetom i oni koji su bez invaliditeta. Naredno izvođenje ovog performansa je 22. marta u Novosadskom pozorištu, dok će predstava „Dis_Sylphide“, koja u fokus stavlja poziciju osoba sa invaliditetom u plesu, biti izvedena 25. i 26. marta u gimnaziji „Laza Kostić“.

Važnost unapređenja pristupačnosti informacija prepoznao je Kulturni centar Rumenka koji je, u saradnji sa Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Veternik“, započeo izradu pristupačnog veb sajta. Galerija linkovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića kroz projekat „Izrada pristupačne veb prezentacije“ takođe želi da podstakne promene time što će omogućiti da što veći broj korisnika sa nekom vrstom ograničanja može da se informiše o predstojećim kulturnim događajima.

Povezana vest:  Unicef - Čestitke pune života

U sklopu istog javnog konkursa, Kulturni centar „Mladost“ u Futogu u saradnji sa Savezom slepih Vojvodine realizuje projekat „Voice painting“ čiji je cilj da snimanjem audio knjiga, dela savremenih domaćih pisaca učine dostupnim slepim i slabovidim osobama. Na taj način unaprediće se kvalitet života osoba sa poteškoćama u opažanju čulom vida. Prema podacima Saveza slepih i slabovidih Vojvodine, u našoj pokrajini živi 3500 slepih ili slabovidih osoba.

Sinergijski rad u ustanovama najbolje se vidi kroz projekat „Muzej za sve“, gde su se udružili Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik i Savez gluvih i nagluvih Vojvodine. Izrada multimedijalne aplikacije sa informacijama o stalnoj postavci, simultano tumačenje stručnih vođenja u muzeju, realizacija kreativnih programa, štampa bojanke sa motivnima znakovnog jezika jesu aktivnosti koje će biti sprovedene u ovom specifičnom ujedinjavanju muzeja kada će biti napravljen iskorak u sadržaju muzejskih institucija, ali i unapređeni uslovi za društveni život gluvih i nagluvih sugrađana.

Povezana vest:  Izaberi originalnu kombinaciju i osvoji Vespu na velikom adidas Originals Party –ju!

Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću gluve i nagluve osobe, slepi i slabovidi jesu komunikacijske prepreke na koje svakodnevno nailaze u svojoj zajednici. Nemogućnost informisanja, sticanja znanja i veština, aktivna uključenost dovodi do njihove marginalizacije, isključenosti te i opadanja kvaliteta života.

Upravo realizacijom konkursa za pristupačnost, Fondacija „Novi Sad 2021″ omogućava da svi imaju jednako pravo da budu informisani te i da ta mogućnost ne bude privilegija, već pravo.