Da li će vaše dete imati lep i zdrav osmeh ne zavisi samo od genetskog koda, na koji ne možete da utičete, već i od načina ishrane i pravilnih navika održavanja higijene usta i zuba – na koje itekako možete!

Nacionalna nedelja oralnog zdravlja, koja se svake godine obeležava u trećoj sedmici maja, odlična je prilika da se podsetite na važnost oralne higijene, ali i na svoju ulogu kao uzora na koji se deca ugledaju. Baš kao u bilo kom drugom slučaju, dete će oponašati roditelja – kada roditelji usvoji zdrave i dobre navike u ishrani i dentalnoj higijeni, one će dugoročno čuvati i njihovo zdravlje, ali i zdravlje cele porodice.

Koliko god to zvučalo neobično, odlazak kod stomatologa ne mora svaki put da izazove pravu porodičnu dramu. Sasvim suprotno, to može biti i prijatno iskustvo, ukoliko sa svojim detetom uspostavite zdrave dentalne navike u najvažnijem periodu za zdravlje mlečnih zuba  –  trudnoći i do treće godine života, jer životne navike usvojene do treće godine života se zadržavaju za ceo život.

Usvojene pravilne navike postavljaju odličnu osnovu za njihovo dentalno zdravlje u budućnosti, a sačuvati zdrav osmeh, kao što već znamo, znači sačuvati celokupno dobro zdravlje organizma!

Povezana vest:  Poklonite svojoj koži dodir mladosti

Važnost pravilne oralne higijene i prevencije najbolje ilustruje statistika. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3% stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a čak 91 odsto 12-godišnjaka u Srbiji ima jedan ili više zuba sa karijesom.

Zato, u nastavku izdvajamo neke od ključnih saveta za pravilnu negu dečijih zubića oralne higijeničarke i dobitnice nagrade Srpskog lekarskog društva, Lidije Kruškonje uz koje će njihov osmeh zasijati i pobeći od loše statistike.

  • Kod zubara i pre navršene godine: Stručnjaci preporučuju da dete u prvu posetu dečjem stomatologu treba odvesti odmah po nicanju prvih zubića, što znači već sa navršenih šest meseci. U toku života, opšta preporuka je da se na redovne preglede odlazi bar dva puta godišnje. Čak i uz guste rasporede – priznaćete da je ovo mala cena za prevenciju velikih kvarova.
  • Četkica je najbolji prijatelj: Pravilno i redovno pranje zuba ključna je navika, koju kod dece treba razvijati od malih nogu. Zube treba prati posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Naravno, važna je i dobra četkica, pravilna tehnika pranja zuba, ali i dovoljno dugo pranje – barem dva do tri minuta!
  • Važno je šta jedemo: Pravilna ishrana još jedan je stub nosilac u prevenciji karijesa i drugih bolesti zuba. Deca treba da jedu hranu koja se ne lepi za zube, i koju je potrebno duže žvakati: voće i povrće, hranu bogatu belančevinama, vitaminima i mineralima, proizvode od žitarica… Savet stručnjaka je, takođe, da kada je to moguće treba jesti čvrste namirnice – naime, one razrađuju mišiće vilice i povećavaju njihovu pokretljivost, kao i pospešuju žvakanje i lučenje pljuvačke, koja je zaštitni činilac: čisti zube ispiranjem i smanjuje kiselost u ustima.
  • Slatkiši, slatkiši: Savet stručnjaka je da slatkiši mogu da se jedu, ali uz glavni obrok. Ishrana treba da sadrži pet obroka, jer čak i majčino mleko ili jabuka, koji su sinonim za najzdraviju hranu, ukoliko se konzumiraju u kratkim vremenskim razmacima doveli bi do karijesa tj. do ometanja mehanizama za uspostavljanje prirodne kiselosti u usnoj duplji. Pored industrijskih slatkiša treba obratiti pažnju i na suvo voće, smokve, kajsije, urme, suvo grožđe i med, koji su takođe potencijalna opasnost. Ipak, ističe se da su gazirana pića svakako jedna od najštetnijih namirnica – šećer i kiselost čine veoma lošu kombinaciju po zdravlje dečijih zubića.
  • Bez usputnog grickanja: Stomatolozi posebno podvlače značaj uobročavanja kod pravilne ishrane – to znači da bi deca trebalo da imaju tri glavna obroka i dve užine u toku dana. Dodatno, ističe se da bilo kakva noćna ishrana kada niknu zubi, a naročito zaslađene tečnosti koje se unose preko bočice, značajno povećava rizik za nastanak karijesa.
Povezana vest:  Pripreme za peti Imlek Dečiji sajam polako se privode kraju!

Sa ciljem da se važna tema dentalnog zdravlja kod dece aktuelizuje, na inicijativu kompanije dm drogerie markt, a uz podršku stručnjaka i vodećih kompanija koje proizvode sredstva za oralnu higijenu, 2017. godine pokrenuta je kampanja „Veseli zubići“. Ovaj projekat za cilj ima edukaciju roditelja i mališana uzrasta od tri do šest godina o značaju pravilne dentalne higijene, a do sada je u njemu kroz interaktivne predstave učestvovalo blizu 2000 mališana iz 25 predškolskih ustanova, i podeljeno je više od 2000 paketa za dentalnu higijenu dece!

Povezana vest:  Održan panel Važno je da znamo šta jedemo