Gromoglasnim aplauzom Novosađani su u subotu pozdravili sjajni hor „Schola Cantorum” Univerziteta Arkanzas iz Sjedinjenih Američkih Država koji je u naš grad stigao u okviru platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021“. Njih 36 najtalentovanijih studenata tog univerziteta pevali su u kulturnoj stanici Svilara američke pesme, ali i srpske tradicionalne uključujući i srpsku duhovnu muziku.

Niška banja, Kozar, Heruvimska pesma, Slavite gospoda, pesme koje su odzvanjale Svilarom probudile su među mnogobrojnom publikom snažne emocije, te izazvale oduševljenje.

Povezana vest:  Izložba - “Belgrade Hoodies - Beogradske kapuljače”

Kao poklon publici, hor je nakon koncerta otpevao srpsku himnu „Bože pravde“.

Svake akademske godine, ovaj hor održi oko 20 koncerata, izvodeći pesme iz široke muzičke istorije, a ove godine na njihovoj listi nastupa našao se i Novi Sad.

Da su među najboljima dokazali su svojom slavnom istorijom, dugom 50 godina, koja je obuhvatila brojne nastupe na nacionalnom i međunarodnom nivou, nacionalnoj televiziji, koncerte povodom svečanosti, a njihovi vokali očarali su publiku i u svetski poznatim koncertnim dvoranama. Hor „Schola Cantorum“ Univerziteta Arkanzas 1962. postao je prvi američki hor koji je na prestižnom međunarodnom polifonijskom takmičenju u Evropi osvojio nagradu „Guido d’Arezo“.

Povezana vest:  Novi roman Tonija Parsonsa Ljudi i dečaci u izdanju Lagune

Platforma „Budućnost Evrope“, koja je ušla u treću nedelju realizacije, do 7. juna obuhvatiće izložbe, predavanja, radionice, pozorišne predstave i mnoge druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada.

Povezana vest:  Međunarodni festival pozorišta za decu od 15. maja

U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Program do 7. juna, možete pronaći na adresi: http://novisad2021.rs/BE-program/mobile/index.html.

PHOTO: Uroš Dožić