Međunarodni sajam knjiga, pod sloganom „Knjige u ruke“, s više od 450 domaćih i stranih izlagača, otvoren je večeras u Beogradu i trajaće do 30. oktobra.

Sajam je otvorio predsednik Matice Srpske, pisac Dragan Stanić, poznatiji kao Ivan Negrišorac, koji je rekao da je sajam „trenutak da krenemo jedni drugima u susret“ i da se „otvorimo knjizi da ne bismo ostali zatvoreni u samome sebi“.

„Ovaj sajam označava trenutak slavlja kojim se u jeziku, posredstvom knjige, pred nama otvara čitav svet, sa mnogim svojim jezicima i tajnama, lepotama i rugobama zbog kojih vredi živeti“, rekao je Stanić na otvaranju.

On je kazao i da knjige čeznu za svojim čitaocima onoliko koliko čitaoci čeznu za knjigama ocenivši da su knjige neka vrsta pisma i to otvorenog pisma.

Povezana vest:  VEČE UZ ALBUM SVETOZARA GLIGORIĆA, Nigorov poklon legendi (FOTO)

„Knjiga priziva i nastoji da čvršće, konkretnije definiše svoga primaoca, ali je po svojoj suštini upućena svakome ko bi je uzeo u ruke i udubio se u njena značenja i smislove. Knjiga je otvoreni poziv na razgovor i razmenu iskustava“, dodao je on.

Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga, počasni gost je Iran, a iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar ukazala je na značaj koji knjiga ima u njenoj zemlji, o čemu govori i podatak da Međunarodni sajam knjiga u Teheranu godišnje poseti oko šest miliona ljudi.

Ona je navela da se u njenoj zemlji prevode i objavljuju skoro sva značajna svetska dela i kao primer navela to što je pre 40 godina roman Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ preveden i objavljen u Iranu.

Povezana vest:  U pekari Hleb&Kifle služe i poznati

„U drevnom Iranu reč knjiga se upotrebljavala za ‘svetu knjigu’, a pisanje i pismenost su, isto tako, smatrani svetim. I mi sada pišemo za ljude u Iranu koji žive sa knjigom“, kazala je ona.

Iranska rediteljka je i pozvala zvaničnike Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i izdavače u Srbiji da dođu na sajam knjiga u Iranu.

Na sajmu, od 450 izlagača 40 je stranih – iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Izraela, Japana, Kine, Mađarske, Rusije, Slovenije.

Povezana vest:  Piran i Portorož na beogradskom sajmu turizma

Na sajmu će biti organizovane tematske tribine povodom 400. godišnjice od rođenja Servantesa i Šekspira, stogodišnjice Petra Kočića, Festival stvaralašta mladih, Školski dan je u četvrtak. Biće organizovan i Porodični dan i tradicionalne nagrade.

Gosti Sajma biće Zahar Prilepin, Aleksandar Mekol Smit, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova, Milenko Stojičić.

Sajam će petkom, subotom i nedeljom biti otvoren od 10.00 do 21 čas, a ostalim danima do 20 časova.

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, po 150 dinara za grupne posete, a ulaznica za sve vreme trajanja sajma je 900 dinara.