WendersVim Venders na Beldocsu

Od 8. do 14. maja, u okviru festivala Beldocs, moći ćete da uživate u 3D projekcijama Katedrala kulture – pravog dokumentarističkog remek dela koje uz proslavljenog Vima Vendersa potpisuju i vanserijski reditelji Robert Redford, Mihael Glavoger, Karim Ajnuz, Margaret Olin i Mihael Madsen.
Nesvakidašnji omnibus pred beogradsku publiku donosi šest priča o „dušama zgrada“, a trodimenzionalnom filmovanju svog eksterijera, enterijera i ljudi koji se u njima nalaze podvrgnute su Berlinska filharmonija, Narodna biblioteka Rusije, Halden zatvor (najhumaniji na svetu), Salk institut, Opera u Oslu i Centar Žorž Pompidu. Svaki od ovih objekata krase ne samo veličanstven dizajn i jedinstvena arhitektonska vizija, već i posebno mesto u kulturološkom i istorijskom tkanju naše civilizacije.
U nedavnom intervjuu Venders tvrdi da prikazana zdanja, na izvestan način, pokazuju osobine živih, svesnih bića. Nastala spletom divergentnih uticaja, jasno svedoče o trenutku u kome su kreirana. Vremenom se menjaju, sazrevaju, ostavljajući bogato kulturno nasleđe budućim generacijama. Interaguju sa svojom okolinom, sa ljudima koji u njima borave i koji ih koriste, a u ovom slučaju – kroz potpuno realističnu 3D interpretaciju prostora – čak i sa gledaocima filma.
Završivši režiju veličanstvenog ostvarenja Pina, Vim Venders postaje veliki pobornik 3D tehnologije. Čini se da sada, producirajući Katedrale kulture, oduševljenje trodimenzionalnim filmom uspeva da prenese i na kolege uključene u projekat. Većina angažovanih reditelja bila je potpuno fascinirana „mogućnostima i izazovima novog medija“.
3D tehnologija, pored unapred zacrtane teme, dovodi do strukturalnog jedinstva ovog projekta, budući da su autori po sopstvenom nahođenju birali zdanja i uobličavali vizuelnu poetiku i narativnu strukturu pojedinačnih priča.
Nakon festivalskih projekcija u bioskopu Cineplexx, Katedrale Kulture moći ćete da pogledate i u bioskopu Fontana 16, 17. i 18. maja u 21 sat. Zalaganjem festivala Beldocs, svaka od projekcija biće upriličena u najkvalitetnijoj 3D tehnologiji.

Povezana vest:  Ben Aflek mogući reditelj "Utočišta"