Velika spanska familija 1Tri španska ostvarenja tokom juna u domaćim bioskopima

Tokom juna repertoar domaćih bioskopa biće bogatiji za tri izuzetna španska ostvarenja. Posebna filmska poslastica za ljubitelje ove kinematografije je komedija „Velika španska familija“ („La gran familia Espanola“) nagrađivanog reditelja Danijela Sančeza Arevala.
„Velika španska familja“ je jedan od najgledanijih španskih filmova prošle godine, koji je samo u toku prve nedelje prikazivanja zaradio 700.000 evra. Reditelj je spojio dve omiljene španske stvari – porodicu i fudbal, i snimio odličnu komediju smeštenu u 2010. godinu kada je Španija osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu.
Fim koji je je premijerno prikazan na nedavno održanom festivalu „Španski metar“, od srede, 04. juna naći će se na repertoaru Dvorane kulturnog centra, a dan kasnije 05. juna, fim će startovati i u beogradskimn bioskopima Fontana, Dom sindikata, Tuckwood, Roda, kao i u bioskopima širom Srbije.
Film „Velika španska familija“ istražuje porodične odnose u vreme svetskog prvenstva u fudbalu. Efrajim, najmlađi od petoro braće sa biblijskim imenima, pitao je svoju desetogodišnju drugaricu iz škole, da se uda za njega kada oboje napune 18. Osam godina kasnije nisu ni sanjali da će Španija igrati finale svetskog prvenstva u fudbalu na dan njihovog venčanja. Efrajimova porodica se tog dana okuplja i dok je cela zemlja okupirana utakmicom, svaki član porodice igraće svoj mali meč u pokušaju da prihvati ono što je jeste i odakle dolazi.
Reditelj Danijel Sančez Arevalo umetničku karijeru započeo je kao scenarista i autor poznatih TV serija, a zatim se usavršavao na Kolumbia Univerzitetu u Njujorku gde je i započela njegova karijera reditelja. Po povratku u Španiju, osvojio je mnogobrojne nagrade, a njegov prvi dugometražni film „Tamno plava skoro siva“ je nagrađen u Veneciji 2006. godine. „Velika španska familija“ je njegov četvrti film, i prema Sančezovim rečima to je priča o sastavljanju, rastavljanju i ponovnom sastavljanju jedne porodice u jednom danu.
„Naša reprezentacija nas je ujedinila i učinila da se svi osećamo manje usamljenim ali je i ublažila naš bol i naše male lične krize. Pobeda nam je pomogla da vidimo mali zrak svetlosti na kraju tunela. Privilegiju da radim sa ovakvim glumcima sam prihvatio sa odgovornošću. Niko dok snima ne može i ne sme da bude siguran da će film biti dobar, ali mora da pruži iskrenost, poštovanje i želju za kvalitetom“, kaže Danijel Sančez Arevalo.
Film je nagrađen sa dve nagrade Goja, a glavne uloge tumače: Antonio de la Torre, Quim Gutierrez, Veronica Echegui, Roberto Alamo, Miguel Fernandez.
Od četvrtak 12. juna na domaćem repertoaru počeće prikazivanje komedje „Promeniću prezime“ („Ocho apellidos vascos“) koja je ponela epitet najgledanijeg filma svih vremena u Španiji.
Ova urnebesna komedija mladog reditelja Emilija Martineza Lasara napravila je pravi haos na bioskopskim blagajnama širom Španije i potukla sve dosadašnje rekorde gledanosti sa preko sedam miliona gledalaca.
Rafa (Dani Rovira) je momak iz Sevilje, koga interesuju samo lepe stvari, izgled i žene. Nikada nije izašao iz Andaluzije, ali odlučuje da napusti rodni kraj zbog Amaje, mlade Baskijke, koja, za razliku od ostalih žena koje je upoznao, odoleva njegovim zavodničkim tehnikama. Zbog toga i uprkos savetima prijatelja koji mu predviđaju neuspeh, odlučuje da otputuje u mesto svoje izabranice, u srce zemlje Baskijaca, kako bi je ubedio da je ona ljubav njegovog života i da je on pravi čovek za nju. Cela serija nesporazuma naterala je mladog Andaluzijca da se pretvara da je Baskijac koristeći osam prezimena i svaki put postaje sve bliži ličnosti koja će ostvariti njegov cilj. Filmobiluje nesporazumima, predrasudama, tračevima, karikiranjem običaja severa i juga, toliko udaljenih, a ipak u mnogo čemu sličnih. Za glavne glumce ove urnebesne komedije reditelj je izabrao mlade glumce Dani Roviru i glumicu Klaru Lago, koja je našoj publici poznata iz filma „Želim te“ („Tengo ganas de ti“).
Od 19. juna na domaćem repertoaru počeće sa prikazivanjem drama „Ismael“ reditelja Marsela Pinjeira. Priča o desetogodišnem melezu koji je je pobegao od kuće u želji da pronađe oca Feliksa kojeg nikada nije upoznao. Jedini trag koji ima je povratna adresa sa pisma koje je poslato njegovoj majci. Po dolasku u Barselonu uspeva da pronađe zgradu ali umesto da u stanu nađe oca, nalazi Noru, Feliksovu majku, a njegovu baku, za koju nije znao. Feliks je sve vreme krio od Nore da Ismail postoji ali suočen sa majčinim pitanjima, nije porekao očinstvo. Nora tada odlučuje da ih spoji. Ismaelova rešenost da upozna biološkog oca, nateraće sve ostale članove porodice da se suoče sa prošlošću. Film je nominovan za „španskog Oskara“ – Goju, u katergoriji za najboljeg sporednog glumca – Huan Dijego Boto, dok su glavne uloge u ovoj drami pripale Mariju Kasasu koji timači Ismaelovog oca i Belen Ruedi koja tumači njegovu baku.
Filmove „Velika španska familja“, „Promeniću prezime“ i „Ismael“ distribuira Dexin film.

Povezana vest:  KUSTENDORF U DOMU OMLADINE