Srpska prica„Neke druge priče“ premijerno na festivalu Cinema City
Premijera omnibusa „Neke druge priče“, koji se sastoji od pet priča mladih rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije, održaće se u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“ na festivalu Cinema City u Novom Sadu. U realizaciji intrigantnog projekta koji istražuje način života i viđenje istorije novih generacija koje su nekada bile deo jedne države, učestvovale su mlade rediteljke iz pet zemalja bivše Jugoslavije: Ana Maria Rossi iz Srbije, Hanna Slak iz Slovenije, Ivona Juka iz Hrvatske, Ines Tanović iz BiH i Marija Džidževa iz Makedonije, a autor projekta i producent filma je naš filmski kritičar Nenad Dukić.
Film prikazuje pet dramatičnih priča o majčinstvu mladih žena, u zemlji formalno poznatoj po imenu Jugoslavija. Trudnica u bolnici sreće čoveka koji je ubio njenog muža. Druga krije trudnoću od svog dečka, znajući da će je posao odvesti daleko od njega. Treća očekuje blizance, i suočena je sa užasnim izborom, jer je jednom fetusu dijagnostikovan Daunov sindrom. Tek porođenoj ženi, koja je zavisnik od droga, uzimaju dete zbog usvajanja. Mlada časna sestra ostaje u drugom stanju… Ovo su svakodnevne savremene priče iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Prikazane iz različitih perspektiva, priče izgledaju kao posledice rata, i postavljaju pitanje: Šta zapravo znači dati život posle toliko smrti?
Slovenacka prica-Zemlja u kojoj smo bile rođene ne postoji već dugo, ali postoje različita sećanja na nju. Ovaj film nije nostalgična priča već pokušaj da se stvori umetnička slika o nama kakvi smo danas i da prikaže kakvi smo jedni prema drugima u nekoj novoj perspektivi – kaže Ana Maria Rossi, rediteljka iz Srbije.
-Sa pet producenata i pet rediteljki iz pet zemalja, koji su svi podjednako uključeni u proces pripreme filma, omnibus „Neke druge priče“ predstavlja prvi zajednički kreativni proizvod država koje su činile bivšu Jugoslaviju i prvi projekat posle 18 godina finansiran od strane svih ex Yu republika. To je mala revolucija i dešava se prvi put u kinematografiji. Siguran sam da će se ta saradnja uskoro pojaviti i u drugim oblastima – izjavio je Nenad Dukić, umetnički direktor i glavni producent filma.
Glavne uloge u srpskom delu omnibusa tumače poznati domaći glumci Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gordan Kičić i Svetlana Bojković. Glavne uloge u filmu tumače još Lucija Šerbedžija, Nera Stipičević, Goran Bogdan, Nina Violić, Fedja Štukan i Iva Zendelska.
Iza projekta stoji produkcijska kuća SEE Film Pro iz Beograda, a film je ostvaren u saradnji sa kućama Studio Maj iz Ljubljane, zagrebačkim 4Film-om, Dokumentom iz Sarajeva, makedonskim Skopje Film Studijom, a uz značajnu podršku kuća Octagon Film i DIG Productions iz Irske. Film je podržao i Fond evropske koprodukcije “Euroimaž”, a nastao je iz potrebe za kulturnom reanimacijom prostora bivše Jugoslavije.
„Nacionalna klasa“ jedna je od tri glavne takmičarske selekcije na Festivalu filma i medija Cinema City koja će predstaviti ekskluzivne premijere i filmove domaćih autora snimljenih tokom 2009. i 2010. godine.  Nagradu za najbolji domaći film 2008. godine na Festivalu Cinema City osvojio je film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, a 2009. tu nagradu je osvojio film „Obični ljudi“ reditelja Vladimira Perišića.
Povezana vest:  Glumica Tori Speling četvrti put trudna