milos bikovic jul 2014Biković: Nedostaje dugoročno kulturno usmerenje

Publika 21. Festivala autorskog filma na Paliću mogla je da vidi jednog od najpopularnijih srpskih glumaca Miloša Bikovića u glavnoj ulozi u nemačkom kratkometražnom filmu „Great“ reditelja Andreasa Hena, koji je prikazan u programu „Mladi duh Evrope“.
-Heroj tog filma je Srbin, svojevrsni diverzant iz Drugog svetskog rata – rekao je Biković Tobjašnjavajući otkud on u nemačkom filmu.
Scenario prati istinitu priču o kino-operateru Nikoli Radoševiću koji se usudio da u bioskopu u Valjevu prikaže okupatorskim vojnicima „?Velikog diktatora“ Čarlija Čaplina.
-Radošević nije bio borca, ali je osetio da bi trebalo nacistima da pusti taj film koji karikira Hitlera. To je nešto što mi ne znamo, deo naše istorije koji je, eto, nemački reditelj pronašao, snimio film i tako osvetlio taj događaj – istakao je Biković.
On je dodao da je ekipa bila u kontaktu sa Radoševićem, koji je umro nedugo nakon što je video završeni film.
-Taj hrabri čovek neće biti zaboravljen zahvaljujući nemačkom autoru. Gledano sa istorijske distance, Nemci su tada bili sa druge strane rova, a evo sada smo na istoj strani – kultura nas je spojila. Hen nam je kroz filmsku umetnosto osvetlio deo naše istorije. Na tome sam mu neizmerno zahvalan , a pomalo me je i stid – izjavio je Biković.
Na pitanje o uslovima za snimanje kod nas i u Evropi, glumac koji ima iskustvo i u ruskom filmu odgovorio je da je svaki projekat različit i nosi atmosferu onih ljudi koji ga rade.
-Naravno, mnogo zavisi i od veličine projekta. Drugo je kad pravite studentski film gde svi rade besplatno, iz entuzijazma, a drugo kad imate budžet od 20 miliona dolara, kao kod Nikite Mihalkova – rekao je on.
Biković lično već ima plodnu karijeru, ali smatra da je nužno da Filmski centar Srbije kreira sistem u kojem će mladi autori dobiti veće mogućnosti nego sada, odnosno materijlna s redstva da snime filmove.
-Pored toga, mislim da nama nedostaje jedno kulturno usmerenje, kulturna politika na nivou narednih 30 godina. Trebalo bi da razmišljamo malo unapred, a ne samo da kažemo – ovo je fina priča, hajde da je uradimo – izjavio je on.
Kako je ocenio, za filmove na teme iz Prvog svetskog rata smo odavno zakasnili.
-Trebalo je pre deset godina da razmišljamo o tome, da odaberemo teme, da komisija raspiše konkurse i da se onda pare potroše na to, a ne na filmove, kojima inače ne osporavam umetničku vrednost, ali koji ne izgrađuju kulturnu svest i identitet naroda – zaključio je Biković.
Reditelj Hen je danas na konferenciji za novinare na Paliću ispričao da je o hrabrom potezu Radoševića saznao na Vikipediji, istražujući za jedan drugi projekat.
-Među nemačkim autorima i dalje vlada veliko interesovanje za priče iz Drugog svetskog rata, a ova me je posebno dirnula jer je glavni junak odlučio da koristi humor kao oružje i to humor Čaplina koga smatram najvećim majstorom – izjavio je on.
Na pitanje kako je došao do Bikovića, odgovorio je da je jednostavno na internetu pogledao ko je najpopularniji mladi srpski glumac i pozvao ga na saradnju.
Film je do sada učestvovao na oko 70 festivala i dobio 30-ak nagrada, a Biković je najavio planove da bude prikazan i u Beogradu ili na RTS-u.

Povezana vest:  Porodični vikend 6. i 7. oktobra u bioskopima „Cineplexx“ i „Vilin Grad“

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES