MovieTapeSvetski Festival najkraćeg filma i u Beogradu

 

Festival najkraćeg filma danas će po treći put biti održan u Beogradu u Muzeju jugoslovenske kinoteke, čime se Srbija uključuje u svetsku manifestaciju koja se u isto vreme odvija u 17 država i u više od 80 gradova, najavio je Francuski kulturni centar.

Publika će u toku od dva sata imati priliku da vidi 51 film iz čitavog sveta koji traju do tri minuta. Projekcija će biti podeljena na tri dela, u svakom po 17 filmova.

Povezana vest:  Anđelina Žoli omogućila svim glumcima da povedu svoje porodice u Budimpeštu

Svi filmovi, u orginalnoj verziji sa prevodom, predstavljaju pravi kondenzat filmske umetnosti, koji imaju pre svega društvenu poruku, ali su najčešće puni humora i iznenađenja. Radi se o filmova svih žanrova: fikcija, dokumentarni, animirani, u realizaciji amatera ili profesionalaca, poznatih ili nepoznatih, sa svih kontinenata. Posebna tema ove godine biće žensko pitanje.

Festival je takmičarski, dodeljuju se tri nagrade, među kojima i nagrada publike. Posle Novosadske i beogradske publike, kratke filmove će 14. maja imati priliku da vide i Nišlije.

Povezana vest:  Džejms Kan u filmu o gangsterima

Svake godine se povećava broj gradova u kojima se festival održava, a ovoga puta će biti organizovan i u Velikoj Britaniji, Maroku, Holandiji i Singapuru. Prošle godine je festival kratkog filma u svetu videlo više od 38 000 gledalaca.